20151027 – Откриване на “Галерия 900” с изложбата “Европейска графика XV-XX в.”

На 27.10.2015 г. (вторник) в 18:30 ч. в София беше открита „Галерия 900“ на Велик Приорат България (ул. „Богатица“ № 10). В постоянно действащата експозиция на галерията периодично ще бъдат представяни авторски творби, а също художествени и скулптурни произведения от колекции на членове и симпатизанти на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим.

Организаторите имат за цел галерията да се превърне в едно от ключовите средища в културния живот на столицата, чрез представянето на различни тематични изложби, които ще се провеждат по няколко пъти в годината.

С откриването на „Галерия 900“ продължават честванията, организирани от Велик Приорат България във връзка с 900-та годишнина от основаването на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Кулминацията на тържествата и заключителната церемония ще се състоят през 2018 година.

“Европейска графика XV-XX век” e пилотната тематична изложба на „Галерия 900“. Тя представя творби с историческа тематика, както и такива с религиозни сюжети, свързани със Стария завет, сътворението на света, Адам и Ева, Ноевия ковчег, Притчите Соломонови, Новия завет, Страстите Христови и т.н.

Посетителите на „Галерия 900“ могат да се насладят на произведения на изкуството на автори от зората на графичния печат като Себастиан Мюнстер, Ханс Балдунг, а също и на някои известни творци като Пиер-Пол Прюдон, Оноре Домие, Холман Хънт, Франсиско Гоя, Едуар Мане и много много други. Особено ценно е, че всички произведения са в оригинал. В изложбата са включени и пластики на проф. Милан Андреев, Спас Киричев и Димитър Рашков. Произведенията представят цикличността на времето в творческия процес в Европа от средните векове до наши дни.

Колекцията от европейски гравюри XV-XX век съставлява малка част от събраното през годините от членовете на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим в България. Тя е символ на стремежа на търсещите познание и желанието да се изследва неговото отражение във времето.