Храмове

МОЛИТВЕН ДОМ „КЛУБ 2008“

Рицарите и Дамите на Велик Приорат България имат специално място за организиране и провеждане на ритуални Събори и братски агапи. Това е молитвения дом в гр. София, носещ името „Клуб 2008“ – годината на създаването на Великия Приорат.

Клубът е разположен на два етажа. На първия етаж е параклисът за провеждането на ритуалните Събори. Той е богато украсен с икони, дарени на Ордена от известни художници, религиозни лица, съмишленици и приятели. Тук са намерили мястото си и иконите на светците-покровители на всички Командерии от състава на Великия Приорат. Тук са разположени гербовете на Ордена, а по време на Съборите – и знамената на Командериите.

В преддверието е организиран малък музей. Особен интерес предизвикват показаните регалии на Ордена, а също и наградните знаци на Великия Приорат. В музея са намерили своето място и различни подаръци, получени от братските Велики Приорати, а също и лични наградни предмети, връчени от Великите Приори на българския Велик Приор – ген.м-р /о.р./ акад. Румен Ралчев. Всички те са израз на уважението и признателността към дейността на Братята и Сестрите от Ордена и лично на Великия Приор за укрепването на OSMTH, за утвърждаването на братските връзки между сродните организации.

Една от най-интересните зали в молитвения дом е рицарската. В нея е разположена масивна дъбова кръгла маса, с високи столове около нея. Тя наподобява Кръглата маса на рицарите на легендарния крал Артур. Пред всеки от столовете е поставен стоманен меч. Върховете на остриетата се събират в центъра на масата, символизирайки единомислието на присъстващите.

Тук се намира и благословията, дадена от Религиозния Покровител на Велик Приорат България – Севастийският Архиепископ Теодосий /Аталлах Ханна/ и подписана собственоръчно от него.

Изграждането на молитвения дом е продължило няколко години. Негов основен спомоществовател е Великият Приор на Велик Приорат България – ген.м-р /о.р./ акад. Румен Ралчев. В създаването му са взели участие с благотворителни вноски и личен труд много от Рицарите и Дамите на Великия Приорат. Интериорът непрекъснато се обогатява с нови икони и интересни предмети в музея.

След последното преустройство, съобразено с каноните и изискванията на християнската църква на 9 ноември 2018 г., в чест на 900 години от основаването на тамплиерския орден и 10 години от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, тук бе осветена първата тамплиерска църква у нас „Свети Йоан Кръстител“. В нея се съхраняват късчета от мощите на св. Теодосий, св. Димитър, св. Георги и св. Сава, част от Кръста Господен, както и камък от пещерата, в която тялото Христово е било положено след свалянето му от Голгота. Тези изключително ценни реликви са дар от митрополит Теодосий от Йерусалим. В престола са поставени мощи от Св. Киприян, дар от Атонските монаси.

На втория етаж е разположена залата за провеждането на братските агапи. Тя е богато украсена с картини, рисувани и подарени на Ордена от Братя от различните Командерии. По традиция, след провеждането на всеки ритуален Събор тук се събират Рицарите и Дамите на Командериите. Това е мястото, където Великият Приор посреща гостите от различните Велики Приорати, дошли да уважат с присъствието си мероприятията на българските тамплиери.

В залата се провеждат и Великите Съвети на Ордена, а също и тиймбилдингите на Командерите на Командерии и Великите Офицери. Това е и мястото, където заседава Академията за наука, изкуство и култура на Великия Приорат и се четат лекции на различна тематика от Братята и Сестрите в Ордена, а също и от гост-лектори.

 

ТАМПЛИЕРСКА ЦЪРКВА „СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ“

На 9 ноември 2018 г. една мечта на Рицарите тамплиери от Велик Приорат България се превърна в реалност. След години на предварителна подготовка, усилена работа и много проведени разговори и срещи, организирани от Великия Приор на Велик Приорат България – ген. м-р /о. р. / акад. Румен Ралчев, стана факт първата тамплиерска църква в България, носеща името „Свети Йоан Кръстител“. За това беше взето и съответното решение на Великия Съвет на Велик Приорат България, което беше материализирано с освещаването на църквата.

С безрезервната помощ и подкрепа на Митрополита на Велестино – Негово Преосвещенство Дамаскин, с богоугодното съдействие на архиепископа на Севастия – Теодосий (известен в Палестина и Йерусалим като Аталлах Хана) и Архимандрит Филарет от Атина се стигна до създаването на църквата. Тя беше осветена с благословията на Митрополита на Велестино – Негово Преосвещенство Дамаскин и група православни свещеници.

Цьрквата отговаря на всички канонически изисквания на православието. Митрополитът на Велестино – Негово Преосвещенство Дамаскин издаде специално удостоверение за светия Антиминс – парчето плат, върху което се извършва евхаристията. В удостоверението, подписано от Митрополита в Атина на 17 октомври 2018 г. е потвърдено, че Светия Антиминс е благословение на храм „Св. Йоан Кръстител“ и в храма могат да се извършват богослужения по каноните на Светото Православие.

Храмът има специално изработен престол от едно единствено коренище на орех. В него са вградени мощи на св. Киприян, донесени специално за случая като подарък от Атон. В църквата се съхраняват и други мощи и благословия, донесени лично от Севастийския Архиепископ Аталлах Хана. Това са: камък от Гроба Господен, свети мощи на св. Теодосий, на св. Георги, на св. Сава, на св. Димитър. Безценна света реликва и благословия е малко парченце – част от Кръста Господен, също донесено от Архиепископ Теодосий направо от Йерусалим.

На сюблимния момент на освещаването на църквата присъстваха освен православните свещеници, още и представители на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, а също и множество чуждестранни гости и членове на Ордена. Сред тях бяха Великият Приор на Русия – Александър Шаравин, Великият Приор на Сърбия – Драгутин Загорац, Великият Приор на Германия – Герд Швагер, заедно с Великия Приор – Емеритус Елке Брунс. Магистралните офицери бяха представени от Великия Маршал Петър Борачев, Генералния Канцлер на 0SМТН – Дейл Старкс. Събитието беше уважено и от Великия Командер на 0SМТН – Джон Маклийн. Присъстваха и Рицари и Дами от Ордена в България, водени от Великия Приор на Велик Приорат България – ген. м-р /о. р. / акад. Румен Ралчев.

В края на церемонията по освещаването на църквата, Великият Приор на ВП България благодари на всички присъстващи, като им пожела здраве и успех по пътя на рицарството, за прослава на християнските ценности и утвърждаване на мостовете между различните религии.

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.