Награда “Андрей Баташов”

Известният български актьор Андрей Баташов беше Велик Церемониалмайстор на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България. Той винаги се е отличавал с изключителен професионализъм, братско отношение към Рицарите и Дамите, всеобхватна ангажираност към идеите на рицарството, целите и задачите на Ордена.

Андрей Баташов си отиде от нас твърде рано, но остави след себе си ярък спомен за необикновен талант и за живот, изживян достойно и с чест. Актьор, преподавател, режисьор, чиито спектакли не могат да бъдат забравени, преподавател по актьорско майсторство, народен представител, едно от най-красивите мъжки лица на България, всичко това беше преплетено в удивителен синхрон с дълбока и красива душа. Отдадеността му към многобройни благородни каузи, добротата, почтеността и доблестта му го нареждат сред най-достойните български мъже и интелектуалци и извайват образа на един истински рицар, за който ще си спомняме с много любов и признателност.

След внезапната му кончина, по решение на Великия съвет на Велик Приорат България, в негова памет беше учредена специална ежегодна награда. Тя се присъжда на млади актьори на възраст до 33 години за творческите им постижения в областта на театралното и филмовото изкуство и за дейността им в полза на хората. Номинираните за това отличие актьори се отличават с ярък талант и професионализъм, заявен значителен творчески потенциал, както и с хуманна дейност, проявени християнски добродетели и морални качества – състрадание, сила на духа, безкористност, честност, достойнство и дейност в полза на хората.

За преценка на номинациите към Велик Приорат България, с Указ на Великия Приор е създадена специална Комисия. Тя се състои от петима членове – професионалисти, работещи в областта на театъра и киното и действа като жури, което се произнася по всички постъпили предложения. Председателят на Комисията е винаги член на Велик Приорат България. По негово предложение се формира и състава на самата комисия – режисьори, актьори и професионалисти, свързани с театралното и филмовото изкуство. Петчленният състав е предложил за утвърждаване регламента и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за наградата.

Наградата се връчва всяка година на официална церемония в деня на провеждането на Есенния Конвент на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България.

Удостоени с наградата „Андрей Баташов“ са били:

  • 2018 г. – Владимир Зомбори

Новини свързани с наградата “Андрей Баташов”:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.