Командерия 024 „Рила“

Началото на основаването на командерия Рила гр. Дупница започва с прием на първия постулант от града брат Давко Давков. Приема се извършва в Командерия „княз Борис Първи“ на 17.04.2013 г., с командер брат Калоян Джамбазов. Командерията става ментор за създаването на прецептория в града и бъдеща командерия.

На 18.05.2013 г. Давко Давков е приет за Рицар на храма в състава на Командерия „княз Борис Първи“. С неоценимата помощ на братята и сестрите от командерията започва привличането на нови постуланти от градДупница. На Конвент на Великия приорат на Сърбия в гр. Соко – Сърбия на 16.06.2013 г. за рицари са приети брат Англе Владимиров и брат Георги Давков. Същата година за рицари и дами са приети Даниела Симова, Кирил Йорданов, Албена Давкова, Диана Попова, Лиляна Иванова, Илиян Миланов, Анастасия Василева, Иван Гърнев. Новоприетите рицари и дами активно се включват в дейността на Ордена, като взимат участие в мероприятията на Великия Приорат България – конвенти, чествания на годишнини от създаването на ВП България, духовни събори и благотворителна дейност. С помоща на Велик Офицер сестра Юлия Николова и сестрите от прецепторията Албена Давкова и Диана Попова са закупени лекарства, които са предадени на Агенцията за бежанците, за което получават благодарствено писмо. Дарени са дрехи и обувки на ЮН Дом гр. Дупница – деца, които са изоставени от родителски грижи и са закупени два шах комплекта на клуба на „Младия шахматист“ – гр.Дупница.

В същото време дейността по привличане на нови постуланти продължава, и след това повдигането им в рицарска степен. През 2014 г. към прецепторията в гр. Дупница се присъединява кат опостулант д-р Мария Соколова, д-р Александър Паризов, проф. Париз Паризов, д-р Валентин Иванов и Кирил Кирилов. Това дава основание на ръководството на Великия Приорат да предприеме действия по създаване на Командерия в гр. Дупница. На 27.05.2014 г. на пролетния конвент на ВП България в Командер на Прецепторията рицар Давко Давков е повдигнат в степен Командер на Храма.

На есенния конвент с Указ 029/22.10.2014 г. на ВП България е създадена Командерия „Рила“ и се утвърждават герб и знаме на Командерията. За Командер е назначен командера на Храма брат Давко Давков.

На 18.02.2015 г. на ритуален събор на Командерия „Рила“ е е избрано и назначено ръководство на Командерията в състав – Канцлер брат Александър Паризов, Секретар-ковчежник – сестра Диана Попова и Церемониалмайстор – брат Иван Гърнев.

 Братята и сестрите продължават активно да работят за утвърждаването и развитието на Командерията.

 Членовете на командерията участват в международната дейност на ВП България – като членове в делегации на Конвентите на Сърбия, Москва, Великия Магистрален съвет в Португалия и изнесен ритуален събор в Австрия.

В рамките на командерията на ритуални събори се изнасят доклади за културното и историческото развитие на гр. Дупница, организира се участието на ученици от училищата в гр. Дупница и Разлог в конкурса за рисунки „Рицарят в мен“.

 През 2016 г. за постулант е приет Александър Зайков, а през 2017 г. Иван Илиев, които по-късно са произведени в рицарско звание.

Командерия „Рила“ участва в Коледните благотворителни балове в почти пълен състав, като предметите, подарени на ВП за благотворителния търг на бала са високо оценени.

Значителна организационна дейност бе извършена по провеждането на Великия Магистрален Съвет на Международния Орден на Рицарите Тамплиери. Командерията организира посещения на Делегацията, участваща в Съвета, до Рилски Манастир. Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с питка и сол иместна трапеза, както и бяха очаровани от богата фолклорна програма, изнесена от танцови състави от гр. Дупница, което остави незабравими моменти и впечатления в гостите от Съвета.

За заслуги към Великия Приорат на България с Укази на Неговопревъзходителство Великия Приор акад.генерал Румен Ралчев, са наградени с Орден за заслуга- златен, Командера на Командерията брат Давко Давков, KTCJ и диплом за заслуги, сестра Диана Попова DTJ и брат Валентин Иванов KTJ.

Командерия „Рила“ продължава и днес да участва активно в дейностите и мероприятията на Великия Приорат България, както и да разширява своя състав от Рицари, Дами и Постуланти.

Командер,

Брат Давко Давков, KTCJ

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.