Командерия 022 “Св. Висарион Смолянски”

Историята на Командерия Св. „Висарион Смолянски“ започвапрез 2010 година, когато в Командерия „ Улпия „ гр.Пловдив са приети първите постуланти от гр.Смолянсе учредява Прецептория Св. „Висарион Смолянски“

За прецептор е назначен инж.Таньо Стайковски, а първите постуланти са брат Стефан Сабрутев, Стефан Терзийски, Константин Барбудов и Георги Георгиев. Започва дейността на пионерите на идеята на тамплиерството в област Смолян и още като прецептория, структурата започва активна дейност.

Великият Приор на рицарите тамплиери у нас Негово Превъзходителство о.з. Ген. Румен Ралчев приема поканата на прецептора на прецептория Смолян Високоуважаемия брат Таньо Стайковски именно Смолян да е мястото за тържественото честване на 4-годишнината от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Международния Орден на рицарите тамплиери. Организатор на ритуала е пловдивската командерия “Улпия”.
18 август 2012 г. е посрещнат в ранно-средновековната зала на Регионалния исторически музей в Смолян – с ритуал за отдаване на почест на благотворителните традиции на древните рицари тамплиери и с прием на постуланти. Читалищата и библиотеките в Смолянския край получават като дар от тамплиерите луксозното двуезично издание на „Царството на славяните“ на Мавро Орбини, преведено и пресъздадено от Библиотеката на българския приорат.

На 22.11.2012 се създадена Командерия Св. „Висарион Смолянски“.За неин първи Командер е назначен брат Таньо Стайковски.

Веднага след създаването си Командерията започва активна дейност в няколко посоки.

Привлечени са за нови постуланти хора от цялата област Смолян, като числеността на Командерията нараства в посока на инвеститури за рицари и прием на постуланти.

По инициатива на членовете на командерията се развива значителна дарителска дейност, продължаваща и до днес.

Финансирани са и са изградени редица параклиси на територията на областта, подпомагат се социално слаби хора, училища и детски градини.

Една от инициативите на Командерията е подпомагане на децата болни от Захарен диабет в областта, като по традиция от 2015 година се организира коледно тържество .В навечерието наСв. „Иван Рилски“ в последните години се организират дни на безплатни профилактични прегледи от лекари, членове на Командерията.

Командерия беше домакин и на честването на седмата годишнина от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Международния Орден на рицарите тамплиери.Събитието беше организирано мащабно в гр. Смолян в Храм Св. „Висарион Смолянски“и в курорт Пампорово.

Командерия Св. „Висарион Смолянски“е един от инициаторите за изграждането на бюст –паметник на Екзарх Стефан в центъра на града.

Членове на Командерията се включват активно в националните мероприятия на Велик Приорат България.Традиционно е участието в Конвентите на Ордена, Коледните балове , като ежегодно се предоставят и предмети за участие в благотворителният коледен търг.

 През 2017 год. Командерията обзаведе и открит свой клуб в града.Всеки месец се правят срещи с членовете на Командерията , което вече е традиция.

Коандериата поддържа активни взаимоотношения с Командериите от съседните области.Провеждат се съвместни събори и се гостува на съборите на братята и сестрите от съседните Командерии.

Стремежът на Рицарите, Дамите и Постулантите на Командерията е да се продължат традициите от първите тамплиери и да се изгражда стабилна и стойността структура.

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.