Командерия 021 „Св. Лазар Български“

През 2010 год. на територията на Габровска област започва да работи Командерия „Св. Иван Рилски” гр. София. През есента на същата година са приети първите Постуланти. По време на Х-я Конвент на Велик Приорат България за  Рицар на Храма е приет  Брат Богомил Петков, който по-късно става и Командер на Командерия „Св.Лазар Български” гр. Габрово.

Командерията е основана с подкрепата и под менторството на Братята и Сестрите от Командерия „Св. Иван Рилски”.От самото начало, още като Прецептория започва развитието на дарителска и просветителска дейност.По време на първи изнесен събор  в гр.Габрово е направена изложба на тамплиерска тематика. Организирана е среща беседа с Брат проф.Николай Овчаров и учениците от Националната Априловска Гимназия.

Средновековната крепост „Хоталич” събра  за  първи събор Рицарите и Дамите от Командерия Св.Лазар Български на 23 юни 2012 година. Тамплиерите успяха да популяризират крепостта с редица мероприятия и дейности в подкрепа на историческото място . Под мотото „Хоталич от Средновековието до чудесата на България” се проведе Събор с цел крепостта да стане туристическа атракция. Уникален тамплиерски меч бе връчен на директора на Исторически музей гр.Севлиево господин Найден Петров, който прие дарението с думите: ”След 622 години средновековната крепост Хоталич отново има своя меч”. Съвместно с Ротари клуб Севлиево тамплиерите участваха в дарение за изработка на макет за крепостта , монтиран на тревната площ пред Община Севлиево.Крепостта Хоталич бе включена в поклонническите маршрути за тамплиерите от цял свят. За голяма радост рицарските усилия пожънаха огромен успех като в класацията на вестник „Сандарт” за Чудесата на България крепостта Хоталич се класира на първите места.Сега историческото място е една атрактивна дестинация в културно-историчесткото наследство на България, благодарение на Рицарите тамплиери.

През 2013 година е обявен  конкурс на тема „Образът на Жак дьо Моле“  сред учениците в редовна форма на обучение от НГПИ „Тревненска школа“, гр. Трявна.Целта на конкурса е да се популяризира живота и делото на последния Велик Магистър на Ордена на тамплиерите.В конкурса  участваха ученици в редовна форма на обучение от НГПИ от 14 до 19 г.. Изискванията са:торбите да са оригинални, атрактивни и въздействащи; да са разработени с различни дигитални техники в областта на приложните изкуства, компютърната  графика, дърворезба, скулптура, релеф, медал или триизмерен бюст, дигитална фотография, колаж и други.Участваха много творби.

Комисия председателствана от художника Васко Василев класира на първо място работата на Валентин Нанков-17 години.На второ място-релеф  на Здравко Бенев-17 години.Трето място зае творбата на Мирела Петрова-15 години.

Отличените творби са наградени, а една от тях е разиграна на Благотворителния бал на рицарите през 2013 г.Тази идея прерасна в национален конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен”.

През годините са дарени курбани за здраве в гр. Габрово и с. Дебел дял-родното място на Св. Лазар Български. Амбициозната задача, която си поставиха тамплиерите от Габровска област е активно подпомагане строителството на храм носещ името на патрона на Командерията.Няколкократно се дариха парични средства за завършване на църквата.

 По случай  240 год.от рождението на Св.Лазар Български-Дебелдялски на  23 април 2014 година на храма в с.Дебел дял е дарен уникален иконостас от дърворезба изобразяващ случки от живота на светеца.Уникалната творба с размери 80/60 см е изработена от талантливия дърворезбар Здравко Николов в продължение на пет месеца.

Направени са дарения на книги издадени от Велик Приорат България на Община Севлиево, Исторически музей гр.Севлиево, Читалище „Априлов Палаузов” гр.Габрово, Община гр.Дряново.За изключителни постижения  предметни награди бяха връчени на Мирослав Христов-виртуозен пианист и Детски вокален хор при СОУ”В.Левски” гр.Севлиево.Беше направен  абонамент  за сп.”Тамплиер” за Градските библиотеки в  гр.Севлиево и гр.Трявна и  библиотеката при Читалище „Априлов Палаузов” гр.Габрово.

До този момент с тамплиерска помощ са събрани и дарени парични средства и материали на новостроящ се храм Света Петка в гр.Севлиево, Исторически музей гр.Севлиево, Художествена галерия Асен и Илия Пейкови гр.Севлиево.

Организирана е изложба на художничката Ралица Денчева на тамплиерска тематика.В Севлиево се проведе среща със Сестра Светлана Тилкова-Алена.Бяха обсъдени темите: „Силата на мисъл-формата за възход и падение.Видове карма.Съдбовните бариери”.

През 2017 година бе обявена и годишна награда Рицар в живота. Връчването й ще стане ежегодно, за да “награждава  за проявено великодушие и благородство.Първото отличие е връчено на Евгени Генов за каузата Да се посветиш на доброто и да помагаш на другите.Като възпитател в дом за Деца  лишени от родителска грижа „Велика и Георги Ченчеви” след закриването му  Евгени продължава да се грижи за две от братчета- Недялко и Николай.

Командерията работи на цялата територия на Габровска област като са проведени до сега събори в градовете Габрово,Севлиево , Дряново и Трявна.Всяка година се приемат нови Постуланти.

Членове на Командерията участват в съвмести Събори с други Командерии на територията на цялата страна.

Членовете на Командерия „Св. Лазар Български” вземат дейно участие във всички мероприятия на ВП България.

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.