Командерия 018 „Св. Никита Ремесиански“

През есента на 2009 г. под менторството на Командерия „Св. Игнатий Старозагорски” – Стара Загора, са приети първите Постуланти от гр. Кърджали в комплекс „Резиденция” Кърджали.

През месец май 2010 г. в гр. Плевен на Пролетния Конвент е извършена Инвеститура на първите Рицари и Дами от гр. Кърджали.

През есента на 2010 г. в ресторант „Перперикон” в Кърджали от Командерия „Св. Игнатий Старозагорски” съвместно с новоприетите Рицари, Дами и Постуланти от гр. Кърджали е организирана благотворителна вечер за събиране на средства за възстановяване на малкия физкултурен салон на Пърото училище в Източните Родопи „Отец Паисий” и изграждане на открита фитнес площадка на училището.

На 29 юни 2011 г. е създадена Прецептория в гр. Кърджали към Командерията в Стара Загора с цел бъдещо организационно укрепване и развитие. На състоялия се Събор в гр. Кърджали са приети нови Постуланти.

С Указ № 033 от 03.11.2011 г. е създадена Командерия „Св. Никита Ремесиански” с номер 018 с Първи Командер Брат Петър Георгиев и е проведен Първия Събор на Командерията. На същия Събор като гости присъстват Областния Управител г-жа И. Таушанова и Народния представител г-жа Цвета Караянчева, сега Председател на Народното Събрание.

През пролетта на 2012 г. от Командерия „Св. Н. Ремесиански” е организиран и проведен конкурс сред децата от училище „Отец Паисий” под надслов „Доброто в мен – Рицарството в мен”. Отличените ученици с рисунки са наградени тържествено на събора „Традиции и бъдеще” през месец май 2012 г. от Директора на училището и Командера на Командерията .

В началото на м. юни 2012 г. част от Братята и Сестрите от Командерията посещават Алианското Светилище в с. Биволяне, като провеждат интересни разговори с уредниците на Светилището и подаряват на Библиотеката към него книгата на М. Орбани „Царството на славяните” .

След създаването си Командерия „Св. Никита Ремесиански” участва в организационния живот и инициативите на Велик Приорат България .

На 17 и 18 август 2013 г. в гр. Кърджали Командерията организира на площада пред Историческия музей тържественото честване на Петата годишнина от обявяването на ВП България за пълноправен член на Ордена. Гости на ритуала бяха Негово Превъзходителство Джон Роуън – Посланик на Ирландия и съпругата му, Областния Управител, Директора на музея и много граждани. Великият Приорат подари на Историческия музей уникален фотоалбум, който съдържа архивни снимки на града от 1913  до 1939 г. . На церемонията бяха приети нови Постуланти. След това бе извършен един от най-красивите и мистични Тамплиерски ритуали – Голяма Тамплиерска Благословия, водена от Негово Превъзходителство Великият Приор на България. Вечерта след церемонията всички се събраха на тържествена вечеря .

На 14 май 2014 г. в гр. Кърджали Командерия „Св. Никита Ремесиански” откри свой собствен клуб. Той се намира в сграда в центъра на град Кърджали, където са Областната и Общинска администрация. Идеята е в клуба да се събират не само Рицарите, Дамите и Постулантите от Командерията, но той да бъде достъпен и за гражданите на града .

На Пролетния Конвент 2014 г. Командерия „Св. Никита Ремесиански” с Указ на Великия Приор е определена за най-добра Командерия за 2013 г  .

На 21 октомври 2014 г. Велик Приорат България, чрез Командерия „Св. Никита Ремесиански” извърши дарение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” гр. Кърджали за над 150 000 евро – медицински консумативи, болнични легла и помощни средства предназначени за отделението по ортопедия и травматология и другите помощни звена на болницата .

Чрез провеждане на редовни Събори през годината Командерията продължи де се укрепва организационно и кадрово .

Командерията бе основен двигател при организирането на ХХ Конвент на Велик Приорат България на 6 юни 2015 г в гр. Кърджали. В него взеха участие Рицари, Дами и Постуланти от България, Русия и Украйна. Присъстваха и много гости. Преди Ритуала, проведен в спортна зала „Арпезос” в Тържаственото шествие Рицарите, Дамите и Постулантите от Ордена, с мантии и регали,  преминаха по централните улици на гр. Кърджали. Начело на шествието бяха знамената на Ордена, Великия Приорат и отделните Командерии. Стотици граждани наблюдаваха събитието. За първи път в историята на ВП България бяха създадени и Приорати в рамките на ВП България – Приорат Русия и Приорат Украйна. Бяха осветени и знамената на новите Приорати .

На организирания от ВП България национален конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен” през 2015 г. един от победителите е Александър Гинчев от гр. Кърджали, СОУ „Йордан Йовков”, предложен от Командерия „Св. Никита Ремесиански” – Кърджали, който получи едногодишна стипендия .

Рицарите, Дамите и Постулантите от Командерията през 2015 г. се включиха активно в честването на VII годишнина на ВП България в гр. Смолян. Участваха в делегацията на ВП България за Пролетния Магистрален Съвет в гр. Томар, Португалия от 15 до 18 април 2015 г. (снимки 31, 32, 33, 34, 35 и 36) и Есенния Магистрален Съвет в гр. Кьолн, Германия от 29 септември до 4 октомври 2015 г. .

През 2016 г. Рицари и Дами от Командерията подкрепиха с присъствието си откриването на скулптурната изложба на Брат Димитър Рашков от Командерия „Улпия” гр. Пловдив в Художествената галерия в гр. Хасково. .

Същата година участвахме активно в Пролетния Конвент.

През есента на 2016 г. представители на Командерия „Св. Никита Ремесиански” участваха в Есенния Конвент и тържествената вечеря в Резиденция „Бояна” по време на Магистралния Съвет в гр. София .

От създаването си до момента Командерия „Св. Никита Ремесиански” Кърджали участва активно с доклади на организирания Духовен Събор в гр. Стара Загора .

Благотворителната дейност през годините е свързана с подкрепа на училище „Отец Паисий”, Коледния детски хоров фестивал в гр. Хасково  Асоциация „Докосни дъгата” в подкрепа на децата диабетици Чрез редовното си участие в Коледния Благотворителен Бал на Рицарите и Дамите в гр. София през месец декември, Командерията допринася за набиране на средства за Националния Конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен” и Конкурса за есе „Рицарска постъпка”.

От създаването си в резултат на активната, но толерантна дейност по защита и утвърждаване на християнските ценности в региона Командерията полага усилия и във възпитаването на подрастващите в рицарски чувства, смелост, доблест и взаимопомощ.

Командерия „Св. Никита Ремесиански” учатва заедно с другите неправителствени организации на територията на окръга в патриотични инициативи (като поставянето на Българския трибагреник на четирите входа на гр. Кърджали), други съвместни мероприятия и сбирки с Ротари клуб .

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.