Командерия 016 “Св. Св. Константин и Елена”

История на командерия „Св.Св. Константин и Елена“ – гр. Пазарджик (2008 г. – 2018 г.)

Първата Командерия в гр.Пазарджик е създадена през 2008 г. под името „Архангел Метатрон“  към Велик Приорат България под менторството на Велик Приорат Италия. Командерията е с пореден № 016, а съставляващите я Рицари и Дами са от София, Пловдив и Пазарджик. Първият Командер е Брат Ангел Тянков, а Канцлер на Командерията е Сестра Илияна Павлова. Пазарджишките рицари от този период са Братята Михаил Опълченски, Стефан Смиленов, отците Лазар и Николай, д-р Георги Геров, Георги Деликонстантинов и Сестра Диана Георгиева.

През есента на 2010 г. Командерът Ангел Тянков е преназначен, за да оглави командерия „Св. Арахангел Михаил“ в София, а на негово място в Пазарджик през декември същата година идва тогавашният Велик секретар на Велик Приорат България – Хермина Георгиева.

Година по-късно името на командерията става „Св.Св. Константин и Елена“, по предложение на Брат Спас Киричев, който дава идеята за промяната, тъй като това са светиите закрилници на Пазарджик. Канцлер на командерията става Брат Георги Деликонстантинов.

През месец май на 2013 г. за Командер е назначена Сестра Диана Георгиева, а за Канцлер Спас Киричев, Секретар на командерията става Сестра Елисавета Митева.

През есента на 2016 г. за командер е назначен Брат Димитър Боянов, а за канцлер Брат Емил Неделчев. В началото на 2017 г. за секретар е назначена Сестра Мария Родева, която през 2018 г. е освободена по нейно желание и заменена със Сестра Бояна Грудева.

Към момента в Командерията членуват следните Дами и Рицари :

Диана Георгиева, Стефка Венчева, Мария Родева, Бояна Грудева, Петя Кърпарова, Димитър Боянов, Спас Киричев, Емил Неделчев, Георги Керезов, Петър Бажлеков, Иван Косев, Асен василев, Стоил Стоилов, Стайко Спиридонов. Постуланти са Петко Спиридонов, Владимир Секулов и Николай Ненов.

 

Благотворителна дейност и събития

От създаването си до днес Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ е осъществила множество благотворителни дейности. Още през 2009 г. са събрани средства за ремонт на църквата „Св. Архангел Михаил“ в с. Главиница, като е дарена и климатична инсталация.

По предложение на Брат Спас Киричев през 2010 г. в Командерията ни започна провеждането на конкурс за рисунка „Рицарят в мен“,  преди три години той стана национален благодарение на Велик Приорат България, а през 2017 г. влезе в културния календар на Министерството на образованието. За осем години само в нашата област със свои рисунки в конкурса са участвали над деветстотин деца, а през тази година едно от тях  – Витомир Кръстев, стана стипендиант на Велик Приорат България, благодарение на таланта си, който му осигури голямата награда.

Конкурсът се провежда на няколко нива. Първото е училищен кръг, като се избират най-добрите творби на децата, а те участват в областен кръг. Той завършва с обща изложба в Младежки дом – Пазарджик, а десетте най-добри рисунки се изпращат в столицата, за да вземат участие в Национална изложба организирана от Велик Приорат България. Компетентно жури определя и победителите в конкурса на национално ниво.

През 2010 г. Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ събра и дари двеста тома книги на читалището в село Калугерово. Инициативата бе продължена и през 2012 г. съвместно с Командерия „Св. Арахангел Михаил“ – София, като събраните книги са предоставени за възстановяването на читалнята на Младежки дом – Пазарджик.

Дарени са 1300 тома книги, а година по-късно с дарение към инициативата се включиха и наши сънародници от Брюксел, както и Командерия „Цар Борис I“ . Новата читалня отвори врати на 26 май 2013 г. В момента в читалнята на Младежкия дом могат да се намерят и голяма част от книгите, които са издадени от Велик Приорат България.

През 2010 г. стартирахме и своята инициатива „Да бъдем хора“, като събирахме дрехи за деца и възрастни в неравностойно положение. За пет години сме предоставили дрехи и играчки на множество социални заведения и центрове за настаняване в Пазарджик, Панагюрище, Пещера, селата Исперихово, Алеко Константиново, Бяга и Козарско.

Последното си дарение направихме в навечерието на Рождество Христово през 2017 г., когато зарадвахме с дрехи и играчки децата в Исперихово и Пещера.

През месец май 2013 г. Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ направи свой публичен събор в сградата на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Благодарение на добрите си взаимоотношения с неговия директор Борис Хаджийски, който е наш симпатизант, ние провеждаме своите събори в средновековния храм „Свети Димитър“ в с. Паталеница.

През пролетта на 2015 г. Рицари и Дами от нашата Командерия направиха поклоническо пътуване до гроба на Цар Самуил, на остров Свети Ахил. От там те донесоха и капсула с пръст, която бе част от предметите разиграни на търг за набиране на средства за благотворителност по време на Коледния бал на Велик Приорат България.

През август 2015 г. Командерии „Св.Св. Константин и Елена“ и софийската „Св. Арахангел Михаил“ направиха съвместен изнесен събор в крепостта Перистера – гр. Пещера. Събитието остави дълбок отпечатък у гостите от красивия родопски град, които за първи път се пренесоха в Средновековието чрез древния рицарски ритуал.

През юни 2016 г. организирахме еднодневен спортен празник за децата от СК“Тонус Спорт“ в Пазарджик, като дарихме средства за храна и нощувки на малчуганите, които имаха възможност да направят двучасов горски преход с лицензиран инструктор, да се запознаят с правилата за безопасност в гората и оказването на първа помощ при бедствие или ако има пострадал човек.

Турнир по футбол и стрелба със спортна пушка, сложиха край на дневните забавления, а вечерта децата се запознаха с историята на тамплиерите с мултимедийна презентация.

От 2016 г. насам Командерията провежда и турнир „Лъвчета с рицарски сърца“, той е създаден по идея на нашия Брат и треньор по карате Асен Василев. Срещнахме подкрепата на Община Пазарджик, която ни предоставя безвъзмездно най-голямата спортна зала в града – „Васил Левски“. Миналата година турнирът се състоя за втори път и в него се включиха и каратеките от СК“Спартак“, както и домакините от СК“Тонус Спорт“. Гост на турнира през 2017 г. бе Великият Приор на Велик Приорат България – акад. Румен Ралчев. Той връчи и наградите на първенците в турнира. Командерията ни финансира наградните грамоти, медалите и заплати консумативите по залата.

На 20 август 2017 г. Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ беше домакин на годишнината от създаването на Велик Приорат България, церемонията по отбелязването, на която се състоя в единствения в страната парк – остров „Свобода“, на река Марица.

През 2018 г. Командерията ни направи дарение за закупуването на нова храмова камбана за църквата „Св. Георги Победоносец“ в пазарджишкото село Ивайло, а също така дари средства за облеклото, куверт и екскурзия за бала на отличничката от Езикова гимназия „Б. Брехт“ – Мария. Момичето е отгледано само от баба си, нейната голяма мечта е да завърши медицина. Направихме и парично дарение за храма на свещеник Тодор, който е наш брат. През ноември за трети пореден път ще проведем и турнира „Лъвчета с рицарски сърца“.

Творците на Командерията

В нашата Командерия има водещи представители на различни видове изкуство.

Брат Спас Киричев е скулптор, той е автор на множество паметници. Монументалните му творби могат да бъдат видяни в Пазарджик, Пловдив, Стрелча, Пещера и множество други градове, и малки населени места в областта и страната. Брат Спас Киричев е роден през 1959 г. в гр. Пазарджик. 1988 г. – Завършва Художествената академия „Николай Павлович“в гр. София специалност “Скулптура” при проф. Борис Гондов. Член е на СБХ. Получава награда за скулптура в ОХИ “Благоевград”. Награда на Община Пазарджик 2001 г. Участва в изложба в гр. Бургведел – Германия. Зад гърба му има над двадесет самостоятелни и още толкова съвместни изложби, както у нас, така и в чужбина. Най-често той съчетава своите творби с тези на съпругата си – керамичката Маргарита Иванова. Брат Спас Киричев е и автор на идеята за създаването на конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен“, както и на множество произведения, които са собственост на Велик Приорат България. Брат Спас е и човекът, благодарение на когото имае толкова красиви юбилейни монети посветени на годишнините на Приората и Ордена, както и на част от ордените.

Брат Петър Бажлеков завършва художествено училище в Пловдив през 1981 г. Член е на СБХ, секция “Дизайн”. Работи в областта на живописта, скулптурата и дизайна. Има множество самостоятелни изложби: 1996 – Варна, 2001 – Пазарджик. Групови изложби – Пазарджик, София, Варна, Бургас, Гърция, Турция. Награди: 2009 г. – ДПХ- за живопис, 2002 г. – ДПХ- за живопис, 1996 г. – ДПХ- награда “Георги Машев”, 1988 г. – Първа награда за филмов плакат. Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик притежава две живописни творби и една рисунка от автора. Преди две години той направи поредната си самостоятелна изложба – живопис в Пазарджик, която бе посветена на неговия 55 –ти рожден ден.

Сестра Стефка Венчева е родена в Брацигово през 1968 г. Завършва СУ „Климент Охридски”, работила е като репортер в регионални издания в Пазарджик, била е главен редактор на вестник „Пазарджишка Марица”. Автор е на книгите „Сънища“, „Да разкъсаш плацентата“, „Утрото на еретиците“. Романът й „Аврамови хроники“ бе номиниран за наградата „Хеликон“. Към момента е собственик и издател на он-лайн изданието PZdnes.com. Тя се грижи за своевременното изпращане на текстовете за списание „Тамплиер“, както и за медийните изяви на Командерията. В момента е и ковчежник на Командерия „Св.Св. Константин и Елена“.

 

Проф. Д-р Стайко Спиридонов собственик на първата частна болница в България

Проф. д-р Стайко Спиридонов, дм е завършва Медицинска академия-София. Специализирал е „Обща хирургия” и „Естетична хирургия”. Има специализации по пластично-естетична и реконструктивна хирургия във Франция, Испания и Аржентина.

През 1991 г. проф. Стайко Спиридонов създава първото лечебно заведение с частна собственост в България и Източна Европа – Медицински комплекс „Хигия“ и е негов изпълнителен директор до днес.

Проф. Спиридонов е „Магистър“ по специалността „Обществено здраве и здравен менджмънт“. Защитил е дисертационен труд на тема „Пазарни механизми и предизвикателства пред управлението на съвременната болница”, за което му е присъдена  образователна и научна степен „Доктор”. През 2011 г. придобива научното звание доцент, а от 2018 г. – „Професор“.

 

Владимир Секулов най-упоритият постулант

Адвокат Владимир Секулов е „вечният постулант“. Брат Владимир е част от Командерията от 2009 г. насам, но все още е постулант. Има различни причини, които са го възпрепятствали през годините да се облече с бялата мантия, но той е човекът с най-голям брой изнесени доклади по различни духовни и исторически теми в Командерия „Св.Св. Константин и Елена“. Енциклопедичните му познания са натрупани в продължение на десетилетия, тъй като той непрекъснато се интересува от темите и историческите извори даващи нова информация за загадъчния свят на Тамплиерите от далечното минало до наши дни.

Командер – Емеритус

Диана Георгиева е член на Командерията от нейното създаване до днес. Тя е преминала през всички стъпала на йерархията в „Св.Св. Константин и Елена“ и продължава да бъде основен стожер на мира и разбирателството между хората в нея. Това бе и една от причине да бъде отличенас орден, за десетгодишното си присъствие във Велик Приорат България на събора на Командерията, който се състоя в последния ден на месец юни в Паталеница.

Командер Димитър Боянов

Командер на Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ е Димитър Боянов, той пое поста от Диана Георгиева през 2016 г. Брат Димитър се ползва с уважението и доверието на всички хора в Командерията, той винаги е отворен за решаване на проблемни ситуации, възникнали в резултат на общата ни работа. Отнася се изключително добронамерено и дипломатично, когато се налага намесата му в междуличностни отношения.

Канцлер Емил Неделчев

Канцлер Емил Неделчев и изключително активен при установяване на дружески отношения с останалите Командерии във Велик Приорат България. На него дължим отличните връзки и комуникации с пловдивската Командерия „Улпия“ и Старозагорската „….“, които редовно се включват в работата на нашите събори и които ни канят на своите сбирки. Наши Рицари и Дами редовно присъстват в Пловдив, по време на провежданите там лекции на духовни теми.

Секретар Бояна Грудева

Секретар на Командерия „Св.Св. Константин и Елена“ е сестра Бояна Грудева. Тя е при нас от година и половина, но изключително бързо бе приета от Рицарите и Дамите. Изключително комуникативна, креативна и позитивна като личност. Преди нея на този пост беше сестра Мария Родева, която поради лични ангажименти помоли да бъде освободена от активни ангажименти в Командерията.

 

Мистерията в храма

Странна снимка накара рицарите и дамите от пазарджишката Командерия да изтръпнат, след като мантия на рицар се появи висяща в пространството между две колони на храма Свети Димитър в Паталеница. Преди началото на събор, който се състоя преди няколко години, тогавашни постуланти поискали да се снимат за спомен. По време на събора се състоя и ритуал по повод на смъртта на наш постулант и рицар от друга Командерия. Когато собственикът на фотоапарата, с който е направена снимката брат Валентин Маринов разглеждал кадрите, не повярвал на очите си. В първия момент помислил, че става дума за човек, който е оставял мантията на пейката, но и тримата фотографирани на кадрото са категорични, че там по това време не е имало никой.

 

Храмът в Паталеница

Родопското село Паталеница се намира на 18 км югозападно от гр.Пазарджик в северните склонове на родопския рид Каркария. Изграждането и историята на църквата „Св.Димитър”са тясно свързани с историята на Баткун и Паталеница /в миналото са били две различни села ,а сега са обединени под името Паталеница/. Едно от предположенията е, че храмът е построен да обслужва Баткунската крепост и селищата около нея. До 1956г храмът е бил действащ, а след това затворен за археологически проучвания. Пръв я изследва Кръстъо Митяев. И в наши дни е запазен споменът от разкриването й.

Легендата гласи, че когато турците настъпвали по тези места, с всеобщи усилия местните хора я потрупали с пръст, така била запазена и в последствие забравена поради дългогодишното робство. След случайното й разкриване, населението я разравя и възстановява. Първоначално е била наречена „Св. Куртулещица”/куртолисала се, спасила се/или заради намерена мраморна плоча с надпис:”Направи се от Григорий Куркуа протосватарий и дукс на Пловдив, 1090г.”

По- късно църквата привлича внимание и след проучването й се установява, че е строена ХІ-ХІІ век. Божията обител бива боядисвана и рисувана неколкократно. Атанас Божков пръв разкрива красивите стенописи под няколко пласта мазилка. Могат да се видят части от около 70 библейски сцени и фигури, които удивяват със своята оригиналност, цветове и форма: сестрата на Лазар от „Възкресението на Лазар”, ”Възнесение Христово”,”Преображение Христово”,”Свети Георги” и неизвестни светци и фрагменти. Църквата е малка, кръстокуполна, без камбанария и с достроено по -късно на западната страна удължение, изградена от камък, тухла и бигор.

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.