Командерия 012 „Св. Димитър“

Командерия „Св. Димитър“ е основана на  09.04. 2008г.

От 2009г. Kомандер е рицарят Климент Атанасов.

От месец януари 2018г.Kомандер е брат Пламен Русев.

В момента членове са 23-ма дами, рицари и постуланти.

Дейността през годините се развива в благотворителност и духовно развитие в различни насоки:

  • Издадена бе книга на доктора по философия Пеньо Костадинов – „Критика на способността за познание на човека“.
  • През годините на симпатизанти и членове на Командерията бяха подарени над 1000 книги, свързани с езотеричното познание и книги с тамплиерска тематика. През всичките издания на Духовния Събор в Стара Загора, братята и сестрите от Командерията се представиха достойно.
  • Едни от най-интересните доклади, запомнени във времето бяха доклад „Вълните на Шуман“ на сестра Христина Мирчева и „Цялото“ на Димитър Стоянов.

 

Проведени са съвместни ритуални събори с Командериите „Св. Йоан Кръстител”, “Улпия”, “Св. пвмч. Игнатий Старозагорски“, „Цар Калоян“, „Одесос“, „Св. Арх. Михаил“ и други.

През юли 2015г. на остров „Св. Анастасия“ бе проведен събор на командерията по инициатива на сестра Катя Касабова. Присъстваха рицари и дами от всички командерии на Велик Приорат България.

За духовната приемственост в Командерията говори и фактът, че в редиците ѝ са постъпили съпругата на починалия рицар Кирил Петров – сестра Теменужка Петрова и Златин Калустян, син на починалия Канцлер на Командерията – Оник Калустян. С признателност се помни и дейността на капелан – отец Стоян, участвал активно във всички мероприятия на Велик Приорат България. За съжаление той ни напусна през септември 2017г. Иконите нарисувани от него останаха с нас.

През май 2013г. Командерията бе домакин на пролетния Конвент на Велик Приорат България. Събитието се помни с непринудената атмосфера през дните на Kонвента от всички братя и сестри на Приората.

Всяка година рицарят Венко Ташев дарява почивка на много деца в неравностойно положение от България и чужбина в Несебър и Слънчев бряг.

С колекция „Европейска графика XV-XX век“ на Kомандера Климент Атанасов бе открита галерия „900“ на Велик Приорат България.

В град Свищов през август 2017г. бе показана изложбата от карти и гравюри по случай 140 години от Освобождението на града от турско робство.

Изложбата на брат Пламен Арабаджиев в галерия „900“, бе посрещната с интерес от много членове на ордена.

Четвърта година продължава реставрацията на храм „Св. Теодор Тирон“ в парка „Аямото“ – Стара Загора. Тя се осъществява по инициатива на Командер Емеритус Росен Михайлов – пример за добра съвместна работа на Командериите „Св. Игнатий Старозагорски“ и „Св. Димитър“.

Продължава организацията по изграждането на храм „Св. Димитър“ в село Близнак, от рицаря Ралчо Инджов.

Много деца от Бургас участват в конкурса „Рицарят в мен“, като най-запомнящо е участието на деца от училище „Антон Страшимиров“, Бургас през 2015 година, като с техните рисунки беше организирана изложба в културен център „Морско казино“ в Бургас.

 

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.