Командерия 011 „Св. Екатерина“

В деня на Света Екатерина, по православния календар това е 24 ноември, през 2007 година е създадена командерия „Света Екатерина“ под номер 11 в състава на Приорат България, Орден на рицарите тамплиери на Йерусалим. Командерията наброява 11 рицари и дами  и едва 1 постулант и е сред първите командерии на Приората в  България в състава на Велик Приорат Сърбия.  Нашият  герб не случайно носи символите на книгата и розата, защото едни от най-изявените рицари и дами са хора на изкуството и перото – актьори, журналисти, архитекти, археолози. Сред първите тамплиери –  членове на „Света Екатерина“ е непрежалимият наш брат Андрей Баташов. Млад български актьор, рицар по душа, християнин по рождение, по произход от древен руски род в двора на цар Петър І-ви. 

С указ на Приора Румен Ралчев за първи командер на „Света Екатерина“ е посочена дамата на Ордена Мария Стефанова, журналист, дългогодишен член и председател на медийния регулатор в България. По време на преговорите за създаването на Велик Приорат България от името на командерията сестра Мария взима дейно участие и подпомага работата на Приора в разгорещените дебати между Великия Приор на Сърбия Деян Милекович и Великия Приор на Италия Стелио Венцеслаи. Двамата Велики Приори дават съгласието си за сливането на съществуващите два Приората на територията на България и гласуват през 2008 година създаването на Велик Приорат България в рамките на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим.

Командерия „Света Екатерина“ притежава молитвата „Отче наш“ на арамейски език, записана с репортерския  касетофон за първия командер с. Мария Стефанова в един християнски храм до Седная и Маалюля, недалеч от сирийската столица Дамаск през 1995 година.

Сред първите инициативи на командерия „Света Екатерина“  е личното участие на рицаря Антон Василев, изявен български архитект и втори Командер на командерията, в реставрацията и тържественото откриване на обновената чешма до западната страна на Националната художествена галерия, която носи тамплиерски кръст. С този възпоменателен ритуал на 13 октомври 2007 година Орденът на рицарите тамплиери на Йерусалим в България отбелязва 700-та годишнина от унищожаването на ордена. 13 дни по-късно е огласена Папска була, с която Римокатолическата църква оповести милостивото оневиняване на тамплиерите чрез съобщение на Ватиканската информационна служба.

Командерия „Света Екатерина“ е пълнокръвен член на Великия Приорат България и като първа сред равни дава своя принос за осъществяване на стратегическите цели на Ордена на територията на България. Икуменизмът като висша идея на Ордена е широко застъпена във всички наши публични дела. Рицарите и дамите, както и нашите постуланти са радетели на икуменическия образ на Ордена за единение на християнските деноминации. Към тези дела причисляваме и направените археологически разкопки край село Нисово, Русенско както и обследването на така наречения Латински квартал във Велико Търново. Рицарят на Храма брат Николай Овчаров ръководи тези мисии и впоследствие оглави Института за средновековна история на Ордена в България, той е и рицар в състава на командерия „света Екатерина“.

В поредицата от най-запомнящи се дейности на „Света Екатерина“ отбелязваме участието ни на 12 декември 2008 година в първия Рицарски бал, организиран от  Велик Приорат България. Командерията беше инициатор и произведе два компакт диска с ритуална тамплиерска музика, благодарение на рицарите Иво Христов и Васил Димитров. Тези музикални произведения се използват и до момента от всички командерии във Велик Приорат България.

„Света Екатерина“ и нейният първи командер сестра Мария Стефанова  осигуряваха медийно и информационно всички конвенти, събития и международни срещи през годините, като Международния конвент на Ордена през април 2009, който се проведе в България, представянето на уникалната тамплиерска книга „Процесът срещу тамплиерите”, която е издание на Тайния архив на Ватикана. Уникалното по рода си четиво, което съдържа факсимилета на документи, проследява историята на Ордена и оневиняващи тамплиерите доказателства. Книгата е издадена в 799 екземпляра, всяка една от тях с пореден номер, като в България е 385-ият брой. Последният 799-и екземпляр е собственост на папа Бенедикт XVI.  Медийната публичност и изграждането на положителния образ на Ордена в България, както и неговата разпознаваемост в обществото е и заслуга на „Света Екатерина“.

С указ на Великия Приор през септември  2011 година за командер  е назначен брат Антон Василев. Той усърдно работи за повишаване авторитета на командерията и изграждане на приятелски отношеня между членовете й.

Значително е постижението за  привличането на нови членове и създаването на прецептория, която прерастна в командерия „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново. „Света Екатерина“ преживя и много тежки моменти – Бог прибра при себе си братята Андрей Баташов и Дим Дуков.

Вечна им  памет!

През 2008 година за първи път „Света Екатерина“ посредничи за запознанството със Севастийският митрополит Теодосий, който през 2013-та  изнесе серия лекции за отношенията между християни и мюсюлмани на фона на арабската пролет и обстановката в Светите земи, по специална покана на Великия Приорат България. Митрополитът на Севастия архиепископ Теодосий е официален говорител на Православната църква в Йерусалим и Светите земи от 2005 г. и прие да бъде духовен закрилник на Велик Приорат България, Орден на рицарите тамплиери на Йерусалим. Архиепископ Теодосий е роден в Раме, Горна Галилея със светското име Аталлах Ханна. Той е вторият палестинец, който заема позицията на архиепископ в историята на диоцеза и ако е рекъл Господ, ще бъде следващият арабски Патриарх.

През 2014 година командерията ни участва със 7 души в незабравимата експедиция до Светите земи. Бяхме гости на митрополит Теодосий, който отслужи специално за нас литургия в най-стария христиански храм  в Йерусалим, получихме неговата благословия и свидетелства за “хаджилък”, поклонихме се на чудотворните икони,преминахме по “Виа долороса”. На Йордановден се потопихме в едноименната река.

„Света Екатерина“ създаде, организира и проведе великденски хоров фестивал, който прерастна в ежегоден. Най-голяма е заслугата за него на брат Васил Димитров, който с вещина и професионализъм ръководи този истински празник за хоровото пеене.  Ние подкрепихме създаването на филма “По пътя на предците ни“ с автор и сценарист нашият брат Момчил Карамитев. При филмовата премиера в САЩ, на сцената се развяваше знамето на нашата командерия. Лентата проследява пътя на богомилите до най-западните части на Европа и връзката им с катарите.

Изключителна е работата на брат Стефан Бакалов, който със свой екип провежда апостолска дейност в софийските училища като обучава и просвещава децата и ги предпазва от опасностите на дрогата.

Рицарите, дамите и постулантите от командерия „Света Екатерина“ се включват редовно и активно с доклади и изследвания в духовните събори, провеждани от Ордена и във всички конвенти,  включително и като командерия – организатор. Сред познатите и дългогодишни наши сестри и братя трябва да отбележим имената и достойните дела на сестра Лилия Илиева, братята Стефан Бакалов, Орлин Горанов, Петко Георгиев, Николай Георгиев.

„Света Екатерина“ и лично нейният командер емеритус брат Антон Василев създадоха архитектурен проект и изпълниха ювелирно новата съборна зала на Великия Приорат, в която е и иконата на нашата кръстница Света Екатерина. Командерията притежава и уникална мозайка с тамплиерски кръст, дело на професор Илия Илиев. През 2016 година проектирахме и изградихме помещенията на секретариата на Великия Приорат, които достойно посрещнаха рицарите и дамите от Великия Магистрален съвет, проведен в София.

В навечерието на десетата годишнина от създаването на Велик Приорат България на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, командерия „Света Екатерина“ има своя нов командер брат Иван Бърнев и под мъдрото му ръководство заедно ще продължим да увенчаваме с  успех много други богуугодни дела.

Не нам Господи, не нам, а на Твоето име дай слава!

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.