Командерия 009 “Св. Игнатий Старозагорский”

Първият рицар в командерията  Росен Михайлов е приет през 2005 година в Командерия „Света София“..

През 2007 година  14 рицари .

Същата година благодарение на тяхната помощ е изработен и предоставен   тамплиерски проскинитарий за иконата на Св.Георги Победоносец  в катедралния храм

През 2008 година на 23 юни при провеждането на Пролетния Конвент на ордена командерията организира благослов над ордена от Старозагорският митрополит Галактион в храм „Рождество Христово“- гр.Шипка.

След ритуала е подарена иконана Свети Арахангел Михаил за криптата на храм паметника „Рождество Христово“ изографисана от CTJ Климент Атанасов

По предложение на командера на  командерята KCTJ Росен Михайлов   на 4.10.2009 година е проведен първият Духовен събор на Ордена в гр.Стара Загора. Преди събора митрополит Галактион благославя в празнична литургия участниците в събора.

Проведеният духовен събор става традиция за Ордена като се провежда всяка година в Стара Загора.

За проведения духовен събор освен в българският печат отзвук има и в чуждестранни медии.Това е съобщение в руския сайт newsru.com за проведения първи духовен събор.

„В городе Стара-Загора в отеле “Верея” накануне состоялся Духовный собор болгарских тамплиеров. В его работе приняли участие 180 членов ордена, а также большое число православных священников. Их присутствие было обусловлено тем, что в роли организаторов Собора выступили не только возрождаемый рыцарский орден и городская администрация, но и Стара-Загорская митрополия Болгарской православной церкви.

Воскресная литургия, которую 4 октября возглавил митрополит Стара-Загорский Галактион в кафедральном соборе во имя св. великомученика Димитрия Солунского, была приурочена к началу Собора, а сам православный иерарх стал официальным духовным наставником Собора.

Выступления делегатов были объединены темой “Защита православия – защита болгарского государства и народа”.

Перед началом пленарного заседания Великий приор тамплиеров Болгарии Румен Ралчев объявил официальный старт кампании по возведению храма-памятника в честь небесного покровителя Стара-Загоры – святого великомученика Игнатия Старозагорского. Этот проект приор назвал “одним из приоритетных” для ордена в настоящее время и выразил надежду, что городская община выделит для его реализации земельный участок.

8 октября этого года исполняется 195 лет со дня мученической смерти святого Игнатия в Стамбуле.“

Същата година с писмо  Изх. № 02/6/10/2009 на основание на чл.7,параграф 3 от Правилника на Велик Приорат България,  Командерия „Св.Прмчк.Игнатий Старозагорски“ заявява желанието си за получаване на Мандат за менторство върху свободната административна област Кърджали .Командерията  счита,че това ще бъде възможност за създаване на мост към голяма част от православните българи и изповядващите исляма ,както и укрепване на традиционните за българската ни държавност идеали на тази територия.

За два месеца бяха проведени няколко срещи в град Кърджали с симпатизанти на Ордена включително и с областния управител от Командера Росен Михайлов,канцлера Кръстьо Янев и рицарите Йордан Гечев и Любчо Иванов.    Същата година през месец ноември е проведен събор с инвеститура на 11 постуланти в гр.Кърджали.

През 2010 година Командерията  провежда благотворителен бал в гр.Кърджали ,като със събраните средства се подпомага ремонта на физкултурен салон в училище в гр.Кърджали.

Благодарение на работата на Командерията през 2011 година с указ на Великия приор на България е основана командерия „Св.Никита Ремисиански“ в гр.Кърджали.

Командерия „Св.Игнатий Старозагорски” бе генерален спонсор на Националния фотоконкурс „ Човекът до мен „, в рамките на Чудомирови празници , гр.Казанлък, през 2009 г, като подпомогна събитието със сумата от 2000 лв.

От 2011 година за командер е избран KCTJ Маноил Манев.

С дейното и пряко участие на командер Маноил Манев бе проведена национална акция  – подписка за канонизация на българите изклани при превземането на града от турските войски.

На 19 юли 1877 година след тежките боеве за защита на Стара Загора , градът е превзет от турската войска опожарен и сринат до основи, а над 14 500 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане – най-кървавият акт на насилие в българската история. Избити варварски  са  мирни граждани и са отвлечени повече от 10 000 жени и деца в робство в Одринско и Анадола от освирепелите орди на Сюлейман паша.

За да бъде съхранена за поколенията паметта за мъчениците, Великият Приор на Ордена на тамплиерите негово Превъзходителство  генерал  Румен Ралчев връчи подписка с над 20 000  събрани подписа  за канонизирането в Светия синод на БПЦ  на 14 500 старозагорци, избити зверски при Старозагорското клане през юли 1877 г като мъченици

От 2017 година за командер е избран KCTJ Йордан Гечев

Комадерията активно се включва в мероприятията на Великия приорат ,а също така предприема  и собствени инициативи за утвърждаване целите на Ордена.Това е преди всичко принос на командерите Маноил Манев и Йордан Гечев

На 13.03.2015 г в гр.Стара Загора , в хотел „Мериан Палас”  Командерия „ Св.Игнатий Старозагорски” представи изложба от  40 рисунки  на деца, класирани на училищен кръг  от  конкурса „Рицарят в мен“, организиран от Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим, Велик приорат – България .

Децата, участници в конкурса , са от ОУ „Кирил Христов” град  Стара Загора, ДДЛРГ”Мария Терезия” ,гр.Стара Загора,Школа „Арт линия” , гр.Казанлък.

На откриването на изложбата присъства Негово Превъзходителство, Велик Приор  на Велик Приорат България – Генерал- майор/о.р./ Румен Ралчев , областен управител на обстласт Стара Загор – Георги Ранов, зам.областните управители –Маноил Манев и Марияна Кръстева, братя и сестри от Ордена и родители.

След отправеното приветствие  към  малките художници. лично от Негово Превъзходителство, Велик Приор  на Велик Приорат България – Генерал- майор/о.р./ Румен Ралчев,бяха  им  на връчени грамоти от името Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим, Велик приорат – България,  както и специално приготвени от Командерия” Св.Игнатий Старозагорски”подаръци.Грамоти получиха и директорите на учебните заведения – господин  Вълев  Балъкчиев  – ОУ „Кирил Христов”, госпожа Латинка Атанасова Петрова- ДДЛРГ”Мария Терезия”, и  ръководителите  на децата – Пламен Милчев Михалев, Снежина Андреева Камунинска, Ваня Запрянова.

За всяко училище, участвало в конкурса , Командерията закупи необходими материали за кабинета по рисуване в размер  от 100/сто/ лева.

От класираните девет рисунки за регионалния кръг в Стара Загора с професионално жури бяха селектирани три, които да представят областта на национално ниво.

На 25.03.2018 г  открита  в гр.Казанлък, спортен комплекс „Багира” изложба  от 24 рисунки, класирани на регионален кръг от националния конкурс”Рицарят в мен”. Връчиха се награди на първите трима , грамоти на всички участници, техните ръководители и директори на училищата, взели участие в Конкурса, както и по 100 лв парична награда.

През март 2018 г в гр. Казанлък бе положено началото на традиционен волейболен турнир за девойки „Дами на розата“ по идея на постуланта Милен Бъчваров.

Орденът на Рицарите Тамплиери организира волейболен турнир в Казанлък по случай 900 години от създаването на ордена, под надслов „Дами на розата“. Турнирът  се проведе  на Благовещение, в спортен комплекс „Багира“. Надпреварата бе за момичета, прекадетки, родени 2003 и 2004 година с участието на волейболните отбори на Казанлък, ЦСКА София и „Марица“ Пловдив.

Целта на турнира е подкрепа  и стимулиране на участието на  младежта в спортни клубове и възпитанието  им  в дух спортсменство, честност , почтеност, самоуважение и дисциплина. Идеята трябва  да получи развитие и да се превърне в спартакияда.Инициатори на турнира са побратимените командерии :”Св.Игнатий Старозагорски” ,гр.Стара Загора, „Улпия”, гр.Пловдив, и „Св.София“, гр.София.

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.