Командерия 008 “Улпия”

Командерия  „Улпия“ Пловдив, част от Ордена на Тамплиерите на Йерусалим, Велик Приорат България, е учредена на 18 ноември 2006г.Лого на Улпия Пръв Командер на  Комадерията е Брат Веско Коритерев 2006-2009г.

От май 2009г. до юни 2017 г.  Командер на командерията е Сестра Росица Касабова. ). В знак на признателност, за положените усилия за укрепване на Командерията през годините, Сестра Роси получи специален подарък, от всички членове на УлпияНастоящият Командер, Брат Рангел Матански, е приет за Постулант през 2009 година  и въведен в длъжност през май 2017г.

През ноември  2017г. Сестра Росица Касабова е повдигната в степен Велик офицер и е назначена за Велик Благотворител към ВП България.()

Съвета на длъжностните лица е съставен от Брат Красимир Джамбазов – Канцлер и Церемониал майстор , Сестра Иванка Стайковска – Секретар и Ковчежник ( и свещенноиконом Отец Тодор – Капелан.

Светецът- покровител на Командерия „Улпия“ е Св. Мемнон.

След утвърждаване на стабилна и работеща организация от Рицари, Дами и Постуланти, Командерията получава менторство за създаване на Командерия в Смолян. През 2012г. е създадена Командерия – „Св. Висарион Смолянски“.  Командерия „Улпия“ е побратимена и с Командерията в гр. Кавала, част от Велик Приорат Гърция.

 „Улпия“ има амбициите, желанието и възможността да бъде една от най-активните командерии на Велик Приорат България. Членовете са млади хора с дух и християнски добродетели, с големи рицарски сърца и вдъхновение.

За цялостната си дейност, както и успешно домакинство и блестяща организация на Пролетния Конвент  на Ордена през май 2012г., съпътстващите международна научна конференция на археолозите от Балканите с ментор проф. Н. Овчаров и национална художествена изложба ,Командерия „Улпия“ е удостоена със специалната награда на Велик Приорат България – „Командерия на годината“ за 2012г.

 През 2017г. „Улпия“ за втори път домакинства за провеждането на XXIV Конвент на Велик Приорат България с изложба на картини на известни пловдивски художници, част от Изнесена изложба на „Галерия 900“ Пловдив  и рисунки на деца, победители в градския кръг на Националния конкурс за детска рисунка “Рицарят в мен”. На  Духовните събори в гр. Стара Загора Командерията е една от най-активно включващите се със стойностни и интересни  доклади не само от членове, но и от симпатизанти и водещи лектори в съответната област. (

Командерията обезпечава присъствие и активно участие във всички национални събития на Велик Приорат България като Конвенти, Коледни благотворителни балове )  и др. Няколко поредни години „Улпия“ е и домакин на ежегодния Тиймбилдинг на Командерите от ВП България.

Командерията освен това работи по различни благотворителни проекти, проекти за съхраняване на християнските ценности и морал, по опазване на културно историческото наследство и традиции в областта на страната.

„Улпия“ активно работи с деца в неравностойно положение, болни и възрастни хора, като провежда изнесени мероприятия и събития, дарява оборудване, дрехи и храна, книги, организира курсове по различни занимания на място.

Ежемесечните сбирки на Рицарите, Дамите и Постулантите от Командерия „Улпия“ дълго време се провеждат в комплекс “Джия Бийч“ до началото на 2017г. В последствие редовните сбирки вече се провеждат в Стария град в ресторант „Пълдин“ (.

Ритуалните събори се провеждаха в емблематични за града  и областта места като Историческия музей на Пловдив и Смолян, което ще остане и занапред традиция. По този начин се акцентира на историческото наследство и на мястото на Ордена в съвременните условия. (

 

Инициативи на Командерия Улпия и нейни членове:

 1. Целодневна детска градина Мирослава представи на 21.05.2011г. фолклорен концерт Надиграване, проект „Да съхраним българското“ с Община Пловдив и ФА Тракия. Командерия “Улпия” финансира народните костюми за участие на децата.
 2. През 2011 година с помощта на Командерия Улпия бе реалзиран уникален по рода си вокално-симфоничен концерт с участието на Академичен народен хор (АМТИИ – Пловдив) и хор и оркестър на Държавна опера – Пловдив.
 3. На 9-ти май 2014г. – денят на Европа и денят на Победата  Командерия „Улпия“ Пловдив провежда събор с прием на постуланти и отбелязва 700 години от смъртта на Жак дьо Моле. Изборът да се проведе именно на тази дата възпоменателния ритуал на последния Велик майор Жак дьо Моле не е случаен. Защото справедливите каузи са печеливши, християнската добродетел съществува и обединява хората, всяка жертва за доброто ражда светци. Освен това представителите на Командерията засаждат 700 стръка бели и червени цвята на отреденото място от централна община – пред  Духовната семинария в центъра на Пловдив. Малък жест за по-цветната визия на Пловдив от Командерия „Улпия“ и венец за Жак дьо Молле.
 4. Реализиране на регионалните етапи на конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“. През 2015г в конкурса се включват 11 училища,като на национално ниво има 5 наградени с най-високите отличия и стипендии за 2 деца, 2016 г. отново със силно участие. Членове на Комадерията награждават децата, участвали в конкурса по време на час, пред всички съученици, съвместно с директорите на съответното училище и учителя по рисуване. През 2017 в конкурса се включват над 60 деца от 13 училища от област Пловдив.
 5. По инициатива на Командер Емеритус на Командерия „Улпия“, Сестра Росица Касабова, с подкрепата на Командерията и съвместно със сдружение „Спри Рака“, в помощ на пострадалите от една от най-тежките диагнози на нашето съвремие – рака, е организиран първият благотворителен крос в гр. Пловдив под надслов „Спри Рака“ с активно ходене /бягане/ на 22 май 2016г. на гребна база Пловдив за хора, потърпевши лично или чрез свои близки и приятели. Набирането на средствата е насочено към клиниката по Хематология УМБАЛ Св. Георги (Пловдив).

Успоредно с благотворителния крос са  проведени и редица информационни събития, лекции, семинари и други дейности, свързани с проблемите на онкологията.

Идеята кросът да стане ежегоден и традиционен за Пловдив, като следва десетки други подобни спортно – обществени прояви по света, които не само служат на хуманната кауза, но и са превърнали своите градове домакини в емблематични в борбата със злокачествените заболявания вече е осъществена. Кросът е излъчван директно по БНТ, с подкрепата на община Пловдив, известни международни компании и неправителствени организации. Събитието е съпътствано от изложба на рисунки от конкурса „Рицарят в мен“-награждаване на номинираните за участие в националния конкурс.

Втори благотворителен крос „Спри рака” под мотото “Движението лекува, спри рака, дай шанс на живота” в подкрепа на  Клиника по клинична хематология в УМБАЛ “Свети Георги” и регионална научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология“ проведен на 14 октомври 2017г., което го затвърждава като ежегоден и вече международен. Участват хора от различни градове на страната, братя и сестри от други Командерии, Русия и Англия. През 2016г., с подкрепата на Командерия „Улпия“, в гр. Пловдив се организира първото благотворително хоро/част от инициативата на сдружение „Спри рака” за подпомагане на болни с онкологични проблеми и въвличане на техните близки в борбата за оцеляване/ с надиграване между различни танцови състави.

 1. Организирано е участие на рисунки на деца от гр. Пловдив в международна арт олимпиада в гр. Созопол през 2017г от Сестра Кремена Атанасова. Спечелени 7 медала от представени 15 рисунки.
 2. Организиран и проведен Перлен бал за таланти през 2017г. от Сестра Кремена Атанасова. Набрани средства от благотворителна продажба на рисунки от конкурса „Рицарят в мен“ и директно дарени от Командерията за награден фонд на отличените деца таланти.
 3. На 18.11.2017 г. в хотел „Клептуза“, Велинград, Кондерия „Улпия“ (Пловдив) празнува 11 години от създаване си. Към празника се присъединяват много гости от различни градове. Празника е белязан и с изключително присъствие на Братята и Сестрите, членове на Командерия „Св. Св. Константин и Елена“ (Пазарджик) в обстановка и братски разговори за постигане на единство, като фактор за развитие на Ордена, обсъдени бъдещи съвместни проекти с членовете на Командерия „Улпия“ и „Св. Св. Константин и Елена“, както и желанието и от двете страни за съвместни участия в различни мероприятия. Поставеното начало на поредицата от тях е реализиран в последствие съвместен Събор на двете командерии.
 4. По инициатива на Командерия “Св. Игнатий Старозагорски”, с подкрепата на Командерия “Улпия” и Командерия “Св. София” се проведе волейболен турнир “Дами на розата”. В него премериха сили отборите на Марица Пловдив, ЦСКА София и Казанлък волейбол. Победител в турнира бе подкрепения от Командерия Улпия отбор на Марица. През месец юни 2018 Командерията организира шахматен турнир „Рицаря на бялата дама“, в който сили премерват 101 деца от Област Пловдив. Наградите на победителите са връчени от дамата в бяло Габриела Топалова – Мис България || 2017 и рицарят Красимир Джамбазов. Паралелно с играта на шах е прожектиран едноименният  българския филм от близкото ни минало и наградени участвалите 67 деца в конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен“, техните учители и директори на училища. Паралелно със събитието се реализира изложба  на рисунки от конкурса „Рицарят в мен“ и е представена беседа „900 години от основаването на Ордена на рицарите Тамплиери“ от създателя и водещ на „Пловдивско историческо общество“ писателят-историк Димитър Герганов. Голяма доза патриотизъм е демонстрирана от децата и родителите, когато точно в 12:00 прозвучават сирени. Всички се изправят на крака и отдават почит на великия поет и революционер Христо Ботев и на всички загинали за свободата на България. Събитието е част от програмата на Великия Приорат България за отбелязване на 900 години от създаване на Ордена и цели да възпитава рицарски добродетели в децата на България.
 5. Книга “Рицарите Тамплиери в историята на България” от автор брат Красимир Джамбазов, Канцлер на Командерия Улпия. Книгата е издадена с подкрепата на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат България и Командерия „Улпия“. (
 6. Финансиране издаването на книгата на Калина Атанасова – “ВЪЗСТАНОВКИ НА СРЕДНОВЕКОВНОТО БЪЛГАРСКО ОБЛЕКЛО (XIII – XIVв.)” . Средновековните знатни българи са се обличали не по-малко пищно от византийските и западните аристократи, а дрехите на обикновените хора не са се изчерпвали с една конопена риза. Нещо повече – облеклото на всички обществени слоеве се отличава с изключително разнообразие както на моделите, така и на украсата и трудно се подлага на категоризиране. Отделните му елементи се комбинират един с друг по произволен начин и дори аксесоари, замислени като комплект (например чифт обеци), се подреждат и се носят асиметрични. Необходимо е все пак да се проследят характерните черти на древната ни носия, да се открият произходът, евентуалните чужди влияния и по къси трансформации. Самата книга представляват опит за систематизиран отговор на въпрос какво, в какъв ред и от какъв тип се е носело от българите между византийското и османското владичество. (25

      Двете книги на Калина Атанасова и Брат Красимир Джамбазов са представени пред пловдивските книгомани и ценители в галерия „Филипополис” с автографи на авторите и отговори на многобройните въпроси.  Книгата “Рицарите Тамплиери в историята на България” е представена пред “Пловдивско историческо общество” и Rotary.

 1. Провежда се ежегодно благотворително коледно парти за деца от семейства в неравностойно положение и от Центровете за настаняване от семеен тип за Община Раковски и Община Брезово. Финансира се извозването на децата до гр. Раковски, забавна програма, вечеря и лакомства. Осигуряват индивидуални подаръци за всяко дете.
 2. По време на Великденските празници представители на Командерия “Улпия” и Младежки глас гр. Пловдив зарадваха децата от Комплекс за социални услуги с. Зелениково с инициатива по боядисване на великденски яйца. За тази цел децата, след одобрение на ръководството, бяха отведени до ранчото на сем. Матански в с. Момино село. Там ги очакваха прясно сварени яйца, бои, лепенки и много добро настроение! Въоражени с найлонови ръкавици те сътвориха произведения на изкуството, които след това отнесоха със себе си, за да се похвалят и проверят кое яйце е „борец”. След „ритуала” по боядисването последваха няколко часа на игри и веселие.
 3. Лекция на тема: “ТРОЙНАТА ВРЪЗКА: БОГОМИЛИ-КАТАРИ- ТАМПЛИЕРИ”, изнесена във Франция от Брат Красимир Джамбазов. Лекцията е част от форум лекции по случай 850 години от катаро-богомилския събор в Сан Феликс дьо Караман, проведен под егидата лично на кмета на Сан Феликс г-н Андре Рей. В него участват изтъкнати лектори и специалисти от 6 държави – Франция, Великобритания, Холандия, Испания, Словения и България. Традиционно се отбелязват знакови празници във Винарска изба „Вила Винифера“ – Гроздобер и Трифон Зарезан. Всяка година през септември, по време на традиционния празник „Гроздобер“, в с. Брестовица се отдава почит към целогодишния труд на лозари и отгледаното грозде. На събитието се пресъздава древният обичай за мачкане на грозде – разработен и изпълнен от Ансамбъл „Тракия“ специално по този повод и се събират много Рицари,  Дами и Постуланти от Велик Приорат  България.  Произведените вина се опитват на следващия празник, който се отбелязва във Винарската изба, а именно Трифон Зарезан. Рицари,  Дами и Постуланти от Велик Приорат  България зарязват лозата,участват в ритуалите за гонене на зли духове и в автентична атмосфера подбират част от рицарските вина от последната реколта, като удостоверяват това с подписи върху избраната бъчва от подземията на избата. Така всяка година се създава рицарска колекция вино в ограничени обеми и със специален етикет.
 4. В Командерията се реализират редица вътрешни тиймбилдинги – стрелба с пистолет, практическа демонстрация по археология с водещ Брат доц. Иво Топалилов, Коледни тържества, лични или фирмени събития на членовете на Командерията за създаване на сплотено общество и съпричастност не само към проблемите но и към постиженията на всеки. (
 5. По инициатива на постулант Димитър Георгиев през 2017г. към Командерия „Улпия“ е създаден „Ментален клуб“. Целта на създаването му е да се тренират и развиват мисловните способности на Братята и Сестрите от Командерията. Фундаментът върху, който стъпва Менталният клуб е Херметизмът – най-древното езотерично учение и Квантовата физика като представител на съвременната наука.

През 2017г. са реализирани две сбирка на Менталния клуб на тема “Памет и суперпамет” при засилен интерес. На втората, сбирка вече с участието на  Командерия “Св. Св. Константин и Елена” – гр. Пазарджик, се практикува изкуствена система за запомняне от Метода Силва, за да се демонстрират неограничените възможности за подобряване на паметта. В упражнението за запомняне на предмети са демонстрирани впечатляващи резултати с доброволци от групата високо оценени от всички присъстващи. Също така са демонстрирани Йога практики. Лектори: Брат Димитър Георгиев (Пловдив), Брат Владо Секулов (Пазарджик) и Петко Спиридонов (Пазарджик) при пълна зала! Набелязани са основните дялове в менталността, които всеки един може да развие и подобри  с редовна практика, а именно: I. Памет; II. Концентрация; III. Медитация; IV. Визуализация; V. Мисъл.

“Истинското учение за вселената и битието; Как е изгубено древното познание?“ Практическо приложение на херметичната и окултна философия“ на Сестра Мария Арабаджиева, която е част от Академията за наука, изкуство и култура към Велик Приорат България стана повод за размисъл  на посетилите я, като мотивира всички да погледнат на вселената и битието от друг непознат до този момент ъгъл. На лекцията присъстват членове на Командерия „Улпия“ гр. Пловдив, Командерия „Княз Борис I“ гр. София и Командерия „Св. Св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, гости и симпатизанти. Сестра Светлана Тилкова – Алена също допринася със своето познание за развитието на “Ментален клуб”. (31. Лекция Сестра Мария, 31.1)

През 2018 дейността на клубът е надградена с организиране ежемесечни теоритични сбирки и ежеседмични срещи за практически занимания по медитация и визуализация. (32.Ментален клуб-32.2)

 1. По инициатива на Канцлера Брат Красимир Джамбазов към Командерията е сформирана група за средновековни възстановки с участия в Мездра, Асеновград, Шумен, Търново и др. с костюми на Рицари-Тамплиери.
 2. Командерия Улпия подпомага даровитите деца от Ера балет, като финансира изработката на сценично облекло
 3. Финансова помощ е осигурена на историческия музей в Панагюрище за възстановяване на редки книги и на Пловдивския университет, Катедра руска филология за оборудване с техника на клуба

На дневен ред пред Командерията за 2018г., с огромната подкрепа на Ордена, е ремонт на  покрива на църква „Св. Св. Кирил и Методий“, в енорията на село Мирово, Старозагорска епархия. Църквата се стопанисва от църковно настоятелство, чиито председател е свещенноиконом Отец Тодор и е на 130 години.

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.