Командерия 007 “Св. Николай”

Командерия „Св. Николай“ е основана на 02.11.2005г. с пръв Командер Валери Белев. От 2009 г. за Командер на Командерията е назначен Брат Васил Димитров, а след смъртта му през м. март 2013 г., Командер стана Брат Александър Сабанов, който ръководи Командерията до 2018 г..

Първоначално в състава на Командерията бяха и Братя от гр. Плевен, но през м. април 2008 г., те се отделиха, КАТО СЪЗДАДОХА Командерията „Света Петка“ – гр. Плевен. Понастоящем в състава на Командерия „Свети Николай“ са Братя от Русенска и Силистренска Област.

Командерията развива активна благотворителна и обществена дейност. Членовете ù са оказали съдействие за реставрирането на две църкви в Русенска област, от години се подпомагат старчески домове и домове за деца без родителска грижа. Организират се изложби и представяния на книги. През 2008 г. Командерията стана инициатор на извършването на археологически разкопки край с. Нисово, Русенско. Проектът бе финансиран от Велик Приорат България, като в резултат на работата на археологическия екип под ръководството на проф. Николай Овчаров бяха събрани уникални артефакти и сведения за Средновековието по тези места. Братя от Командерията бяха част от делегацията на Велик Приорат България за Конвента на Велик Приорат Румъния, през септември 2012 г. в гр. Букурещ.

На 25.06.2016 г. се проведе Събор на Командерия „Св. Николай“  в гр. Силистра, на Крепостта „Меджиди Табия “. Бяха приети нови постуланти и беше ознаменувана 10-годишнината на Командерията. Присъства Великият Приор на България, който награди Командерията за заслуги към Великия Приорат.

На Пролетния Конвент на Велик Приорат България в с.Свети Влас на 21.04.2018г. , бяха издигнати четирима постуланти  в  Рицари на Велик Приорат България. На Конвента беше издигнат в длъжност Командер на Командерия „Св. Николай“ и Рицар на Храма  – М-р инж. Мирослав Петров Миткин, многократно награждаван за заслуги към дейността на Велик Приорат България.

Участие на Командерия „Св. Николай“ в Годишният благотворителен бал за 2018 година . Присъстваха 10 рицари и дами. Участва й в благотворителният търг със статуетка – Рицар, с което допринесе към благотворителната лепта на Ордена .

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.