Командерия 004 “Света София”

Командерия „Света София“ е създадена на 02.07.2005 г. Начело като командер застава Високоуважавания Велик Канцлер на Велик Приорат България част от ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим Витан Иванов .В началото към нея са командерийте от градовете Пловдив,Стара Загора, Варна и Бургас. През изминалите тринадесет години командерия „ Св.София” с активното си ядро ядро непрекъснато привлича нови членове и симпатизанти. Благодарение на това и постигнатите резултати тя е номинирана три пъти и гордо носи приза „ Командария на годината”.

Десетата си годишнина от създаването и е отбелязана с изнесен събор в град Девин. Юбилея е уважен от н.п. Велик Приор , генерал о.р., академик Румен Ралчев, Велики офицери, командерии „ Улпия”- гр. Пловдив, „ Св. Висарион”- гр. Смолян и „ СВ.Игнатий Старозагорски „ гр. Стара Загора.

Дейността на командерия „Св.София” предимно е насочена към духовна и образователна дейност. През годините членовете и създават траен контакт с район Подуене гр.София и организират съвместно събития които са се наложили като традиция в ежегодната културна и социална програма . От създаването й Високоуважаемият Велик Канцлер Витан Иванов умело предава своите умения и знания на всички членове и симпатизанти. През 2013г. предлага за свои приемственик многоуважаемият брат Момчил Михайлов . Четрите години като командер той успява да продължи и затвърди позицията на „Св.София” във ордена на Велик Приорат. В 2017г. Командерията се поема от многоуважаемия брат Борис Начев. Изградената традиция на приемственост спомага за успешното продължение на всички проекти

 Последните пет години от създаването си рицарите и дамите успешно реализират и популяризират сред подрастващото поколение традицийте в българските обичай, както и подпомагат деца в неравностойно положение и изграждането им като достойни личности на Република България. Водещ принцип в работата е изповядването на християнския икуменизъм и религиозна толерантност.

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.