Командерия 003 “Св. Княз Борис I”

Командерия 003 „Княз Борис I“ гр. София е учредена на 02.07.2005 г. като част от Приорат България към Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим под менторството на Велик Приорат Сърбия. Командерията започва своята дейност с тридесет рицари и седем постуланти. Братята и сестрите са хора от различни социални прослойки, обединени от целите на Ордена за подпомагане на християните и диалог в името на мира.

От самото си създаване и досега ние насочваме усилията си в три основни направления: възраждане на изконните християнски добродетели – Любов, Милосърдие и Справедливост, грижа за подрастващото поколение, възпитание на младите хора в духа на българските традиции, благотворителност.

Командерия „Княз Борис Първи“ е една от първите командерии на Приорат България към Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, оказала значимо влияние със своята дейност върху развитието и популяризирането на Ордена в България. Най-важното от тях е признаването на статута на Велик приорат на Приорат България на 18 август 2008 година.

 

КОМАНДЕРИ

Първи командер на командерия „Княз Борис Първи“ е брат Пламен Козарски KCTJ.

От 18 август 2010 г. до 3 октомври 2012 г. ръководството на командерията е поверено на сестра Юлия Николова DCTJ.

От 3 октомври 2012 г. до 11 ноември 2017 г. командер е брат Калоян Джамбазов KCTJ.

От 11 ноември 2017 г. командер е брат Петър Спасов KCTJ.

Творческа дейност

През октомври 2007 г. командерията участва в международна конференция в София организирана от Приорат България, на която присъстват Виктория Хусарек, Велик Приор на Австрия, Лео Тис, Велик Архивар на Ордена на Тамплиерите, Деян Миленкович, Велик Приор на Сърбия, участници и гости от тези приорати с доклад на сестра Юлия Николова „Приносът на жените за развитието на Военните ордени“.

През 2010 г. на международната среща на българските медии от цял свят провела се между 16 и 20 май във Виена, сестра Юлия DCTJ бе ръководител и лектор на панела „Православието – мост или преграда“.

Балканска среща

На 23-24 октомври 2010 година в гр. Кавала, Гърция на първата регионална балканска среща на трите Велики Приората – на България, Гърция и Сърбия командерията бе представена от сестра Юлия Николова с темата – работа с учащите по инициативата „Млад рицар“.

Духовен събор

Командерията участва с доклади във всичките десет духовни събора на Ордена – от първият в гр. Стара Загора през 2009 г. до последният, текущ проведен на 17 март 2018 година.

Академия за наука, изкуство и култура на Велик Приорат България

Лекции към академията са изнесени от Светлана Тилкова DCTJ на тема: „Езотерика или екзотерика“, „Практическа номерология“, „Съдбовна забрана за брак и Ангела Меркел“, „Съдбовният път на българина, теория и практика“.

Списание „Тамплиер“

Рубрики: „Тамплиерско перо“; „Християнско поклонничество“; „Християнски деноминации“; „Вселена“; „ООН“

Международна конференция

През 2012 г. командерия „Княз Борис Първи“ беше основен спонсор на международната конференция, посветена на Сердикийския едикт на толерантността издаден в Сердика – София през 311 г. от император Галерий. С него той дава молитвена свобода, отменя инкриминацията на християнството, гарантира сигурност на домовете и живота на изповядващите го като на останалите граждани. Така е положено началото на официалното християнизиране на Европа и света.

Филателно издание

На 22 март 2012 година седемстотин годишнината от разпускането на Ордена на тамплиерите бе отбелязано с колекционерско издание на пощенска марка, първодневен плик и печат. Художник на проекта е Тодор Лихо. Изданието е първото в света, посветено на унищожението на Ордена на храмовите рицари на Йерусалим.

Приносът на командерия „Княз Борис Първи“ е, също за първи път в света, отпечатването на четири различни пощенски картички на тамплиерска тематика оформени като филателна цялост на карти-максимум в ограничен тираж, от сестра Алена на стойност 900 лева, дарени на Велик Приорат България.

Гостуване на сестра Алена в Севлиево

„Съдба, карма, мисъл-форма и как да управляваме живота си“, по тези теми говори Светлана Тилкова – Алена на 1 юли 2017 г. пред севлиевци на среща, организирана от Велик Приорат България и със съдействието на Командерия „Свети Лазар Български“ с Командер Брат Богомил Петков.

Планираното време беше един час, но както обикновено с много въпроси и продължителна дискусия се увеличи до 2,5 часа.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Даренията и благотворителността са доброволно задължение на братята и сестрите от командерия „Княз Борис Първи“ съпътстващи нейният вътрешен живот и допринасящи за благотворителната дейност на Ордена.

През 2007 година и трите дарения от Приората с участието на командерията бяха насочени към деца в неравностойно положение – сираци, деца, страдащи от епилепсия и деца с увреждания. В стратегията за работа с деца, бяха включени и обучения, свързани с историята на България и със символиката на Християнските обреди.

На 6 март 2007 година дарихме 35 комплекта карти по българска история на училищата в град Кърджали и областта. Всеки комплект съдържа по тридесет уникални карти, изработени от Общобългарска фондация „Тангра Тан-Нак-Ра“, на стойност 3150 лева.

В продължение на три години между 2007-2009 г. командерия „Княз Борис І“ беше спонсор на националното състезание „Бодигард“ организирано от колежа и гимназия по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ под патронажа на Великия Приор на Велик Приорат България ген.-майор Румен Ралчев. Участник и организатор от командерията е сестра Юлия Николова и брат Калоян Джамбазов.

Организирахме дарението на книгата „Българи светци“ на повече от тридесет училища в София.        

Взехме активно участие и в националните конференции, посветени на опасността от засилена агресия сред младежта. Активно участваме в програмите на училищата, свързани с изучаването на предмета „Вероизповедание“.

За денят на София – 17 септември 2008 година командерията дари книгата „Православно вероучение за деца“ на петдесет ученици от пети клас от 4-то основно училище в София.

На дарението присъства и г-жа Ваня Кастрева, Началник на РУО – София.

21 януари 2010 г. дарение от командерия „Княз Борис І“ на сдружение „За една добра кауза“ на стойност 1240 лева.

10 март 2012 г. брат Димитър Сепетлиев направи дарение от името на командерията на болница „Шейново“ в размер на 3600 лева.

През март 2012 г. от името на командерия „Княз Борис І“ в зала „Христо Ботев“ в София е връчена награда от 300 лева на фолклорния фестивал.

 На 15 март 2012 година рицари и дами от командерия „Княз Борис Първи“ дариха 500 лв. Заедно с грамота благодарност за проявена рицарска доблест, човечност и благородство на 22 годишния Любен Кастрев, рискувал няколко пъти живота си, за да занесе хляб и лекарства на възрастни хора в отдалечени планински махали в Осоговската планина в община Кочериново откъснати от света от преспите. Сестра Алена дари още 200 лв.

Отляво надясно: кметът на Кочериново Иван Минков, Командер на командерия „Княз Борис I“ д-р Юлия Николова,  Любен, канцлерът – брат Калоян, сестра Алена, кметската наместничка на Фролош Красимира Мутафчийска

На 23 юни 2012 рицари, дами и постуланти от командерията присъстваха по покана на кметския наместник на селата Фролош и Цървище, община Кочериново на традиционния събор за Еньовден. Командерът Юлия Николова дари книги за библиотеката и училищата в района.

На 17 септември 2012 година командерия „Княз Борис Първи“ се включи в благотворителната кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри“ за подкрепа на хората в будна кома. Средствата събрани от дарителската кампания ще отидат за разкриване на центрове за лечение и рехабилитация на хора в будна кома. Сестра Алена стана лице на кампанията и пое задължението да изготви и дари 250 здравни хороскопи, колкото са хората изпаднали в будна кома в България със съгласието на техните роднини, за да се установи начина по-който могат да излязат от това състояние. Сестра Алена дари 2000 лв. за рехабилитацията на Ники, дете излязло от будна кома след удавяне.

На 18.12.2012 г. рицарите и дамите от командерия „Княз Борис Първи“ взеха участие в благотворителния Коледен концерт, организиран за децата от социалния дом „Асен Златарев“, гр. София. Бяха раздадени много играчки, книги и голяма торта за присъстващите. На концерта присъстваха и учениците от клуб „Млад рицар“ към 20 ОУ и учителката по религия г-жа Тошка Русинова.

Осигурихме на всички деца от домовете, намиращи се на територията на гр. София възможността да тренират тенис, като всички разходи за тренировки, екипи и тенискортове са поети от Командерията.

На 5 декември 2012 г. на събор на командерията в „Клуб 2008“ от командера Калоян Джамбазов беше обявено дарението от командерия „Княз Борис І“ за новия храм на тамплиера в размер на 2500 лв.

На 21 декември 2012 година с подкрепата на  българската общност в Брюксел, Държавната агенция за българите в чужбина и сдружение „Български професионалсти в Брюксел“ бяха дарени повече от 300 книги и речници на английски, немски, френски и испански език на новосъздадената библиотека в Младежкият дом в Пазарджик.

Командерия „Княз Борис I“, част от Ордена на Рицарите Тамплиери дари книгата „Забравената война“ на двадесет и пет училища от гр София. Събитието бе посветено на 100 годишнината от Балканската война и Денят на народните будители, а Божидар Димитров е предоставил НИМ като място за дарение на книгата „Забравената война 1912 – 1913“ на училищата. Дарението се извърши на 25.10.2013 г. в Националния Исторически Музей

Дарихме оборудване за Майчин дом, телевизори на дом за стари хора, спонсорирахме благотворителното тържество под наслов „За една добра кауза“, с цел събиране на средства за децата от дом „Вяра, Надежда и Любов“, закупихме покани за участие в благотворителния аукцион на Великия Приорат.

Командерията активно работи и с Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет. Направени са дванадесет дарения включващи  лекарства, храни, дрехи, играчки, мляко за бебета и др.

  На 2.07.2015 г. в „Клуб 2008“ се проведе събор на командерия „Княз Борис І“ по случай нейната десета годишнина. На събора бяха приети постуланти и бе представена книгата „Орденът на Храма“ издадена от командерията по случай годишнината. Великият Приор на Велик Приорат България ген.-майор Румен Ралчев GCTJ CMTH дари командерията в лицето на командера Калоян Джамбазов с плакет.

Дарения през 2017 г.

Деца сираци летуват в България

През юли и август 2016 г. по предложение на командерия „Княз Борис І“ и брат Димитър Владимиров Велик Приорат България се включи в съвместна инициатива с една от най-масовите доброволчески организации от Украйна „Народний тил“ за подкрепа и помощ на деца на войници и офицери загинали във войната в Донецка и Луганска област. Сто и петдесет деца имаха възможността да почиват на курорта „Св. Влас“.

През юни, юли и август 2017 г. деца сираци от Донецка и Луганска област в Украйна, подпомогнати от Велик Приорат България и командерия „Княз Борис І“ отново летуваха на българското черноморие. Повече от петстотин деца имаха възможността да почувстват дружелюбното и доброжелателно отношение на България и се запознаят с древната история на страната ни. За тях бяха организирани много екскурзии и културно-развлекателни мероприятия. Организатор от страна на командерията е брат Димитър Владимиров, Председател на организационната комисия на ВПБ.

Гости

Във връзка с обучението на Рицарите и Дамите от Командерията, наши гости през годините бяха: проф. Георги Марков, 6 март 2007 г.; проф. Иван Желев, 16 март 2007 г.; акад. Гюзелев, 19 май 2007 г.; проф. Божидар Димитров, и г-н Йордан Колев, април 2011 г.; проф. Валери Стефанов, 1 март 2011 г.; адв. Менко Менков, 26 април 2011 г.; Алена, 6 март 2012 г.; доц. Веселина Вачкова.

Темите, които обсъждахме, бяха свързани с историята на България и огромната роля на християнството за запазване на националната ни идентичност; постмодерният свят и ролята на секуларизацията за краха на моралните ценности.

Инициативи

Всяка година на 3 март, в чест на Националния празник, поднасяме венци на връх Шипка от името на Великия Приорат и Командерия „Княз Борис I“.

Тамплиерска чешма

На 25 октомври 2011 година командерия „Княз Борис Първи“ под егидата на Н. Пр. Великият Приор на Велик Приорат България Румен Ралчев откри възстановената тамплиерска чешма изградена и открита на 13.10.2007 г. до Националната художествена галерия в София и озелененото околно пространство.

„Да изчистим България за един ден“

През месец май 2013 година командерия „Княз Борис I“ част от Орденът на рицарите тамплиери Велик приорат България се включиха в инициативата на бТВ и Столична община „Да изчистим България за един ден“, заедно със живущите в ж.к. “Красна поляна“ 1, блок 12, включващ и част от кв. „Факултета“.

Сестра Алена участва всяка година в кампанията.

„Бъдеще с традиции“, 27 май 2012 г.

За втора поредна година в Кърджали се проведе фестивала „Бъдеще с традиции“ по инициатива на областния управител Иванка Таушанова с подкрепата на женската и младежката организация на ГЕРБ. Фестивалът показва бита, традициите, занаятите и кулинарното многообразие на Източните Родопи. Форумът се организира под патронажа на Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание. Сред официалните гости на събитието, което се превърна в неизменна част от културния и туристическия календар, бяха още депутатът от ГЕРБ-Кърджали Цвета Караянчева, заместник-министрите Николина Николова и Иво Маринов, посланиците на Великобритания и Полша Джонатан Алън и Лешек Хенсел, гости от Ордена на Рицарите Тамплиери.

„Този фестивал е нашата протегната ръка към бъдещето на област Кърджали – бъдеще, съградено върху основите на духовността, единението и съхранената национална идентичност“, каза командер д-р Николова, командерия „Княз Борис Първи“.

Над 200 баници бяха изложени на фестивала. 10 от тях бяха отличени в отделните категории на кулинарния конкурс. Всички награди в кулинарната надпревара осигури командерия „Княз Борис І“ от Велик Приорат България на Ордена на рицарите тамплиери.

Мениджър за един ден

29 март 2011 г.

Орденът на рицарите тамплиери на Йерусалим Велик Приорат България чрез командерия „Княз Борис І“ за пореден път взе участие и спонсорира правителствената инициатива „Джуниър Ачийвмънт България“. На 29 март 2011 г. в София се проведе нейното десето юбилейно издание. Над хиляда ученици и студенти поеха политическото и икономическото управление на държавата в инициативата „Мениджър за един ден“. Орденът на Тамплиерите е единствената по рода си неправителствена организация, която подкрепя „Мениджър за един ден“. Тази година наши гости бяха Антонио Павлов (14 години) от Националната финансово стопанска гимназия и Софроний Иванов (18 години) от 12 СОУ „Цар Иван Асен ІІ“. През целия ден те участваха в различни срещи като командери на командерии.

МЛАД РИЦАР

Следвайки основните постулати на Ордена, както и очертаните в нарочни декларации и решения на Магистралния съвет задачи, още през 2006 г. започна работа по програма за възпитание на младите в православие и рицарски традиции. Така през есента на 2006 г. във Варна бе учреден първият клуб „Млад рицар“.  На 9 ноември 2010 г. в 20-о ОУ в София бе учреден втория клуб „Млад рицар“.

Командерия „Княз Борис І“ чрез своя командер Юлия Николова изготви национална стратегия за развитието на клуб „Млад рицар“ и положи началото на програмата на 28 май 2011 г. когато бе учреден третия клуб „Млад рицар“ в ОУ „Тодор Минков“, София. На тържествената церемония, организирана от командерия „Княз Борис Първи“, бяха приети първите пет деца – членове на клуба.

Национален конкурс „Рицарят в мен“

През месец ноември 2014 г. започна националният конкурс за детска рисунка под мотото „Рицарят в мен“, организиран от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, Велик приорат България. Целта на конкурса е да стимулира децата от пети до осми клас да преоткрият рицарските добродетели в съвременния свят. Бе създаден и фонд, който да осигури едногодишни стипендии на националните победители. Конкурсът се провежда всяка година на три етапа – местно, регионално и национално ниво, на което победителите се излъчват от рисунките на повече от дванадесет хиляди ученици от училищата в цяла България.

Сестра Юлия Николова, Велик Офицер е един от основните организатори и участник в комисията по избора и награждаването на победителите. 

Командерия „Княз Борис І“ всяка година се включва чрез подопечните си училища в София в конкурса на местно ниво.

Конкурс за рисунка „Рицарят в мен“ в София,

Конвенти и Чествания

Рицари, дами и постуланти от командерия „Княз Борис І“ участват на всеки от пролетните и есенните Конвенти на Велик Приорат България, както и на честванията всяка година през месец август по случай признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на рицарите тамплиери. Наши представители са участвали в работата на конвентите във Франция, Гърция, Сърбия, Австрия, Холандия, Канада, Бразилия и Мексико, САЩ и Италия.

Соко град, Сърбия, юни 2013 (снимка 60)

На 21.06.2014 г. в замъка „Фантаст“, Западна Сърбия се проведе Конвента на Велик Приорат Сърбия. Делегацията на Велик Приорат България бе предвождана от Великия Приор Н. пр. Румен Ралчев, в която имаше и представители на командерия „Княз Борис І“.

Конвент на Велик Приорат Германия, 3 октомври 2015 г.

ХХІ есенен Конвент, София

ХХІІ летен Конвент, 11 юни 2016 г., Разград

ХХІV летен Конвент, 13 май 2017 г., Пловдив

19.08.2017 г. в Петрич се проведе тържествено честване на годишнината от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на Рицарите Тамплиери. (снимка 59)

Награди

За високата оценка на дейността ни говорят и наградите, присъждани ежегодно на братята и сестрите на Пролетния конвент на Велик Приорат България, признание за добрите дела, които са извършили за прослава на Божието Име и за повишаване авторитета на Велик Приорат България.

През 2012 г. с Указ и плакет на Н. Пр. Великия Приор на Велик Приорат България Румен Ралчев командерия „Княз Борис Първи“ бе удостоена с най-престижното отличие „Най-добра командерия“ за 2011 година.

От Командерията са излъчени Велики Офицери към Великия съвет на Велик Приорат България: Юлия Николова DCTJ (19.10.2012 г.) и Злати Желев KCTJ (31.8.2010 г.).

Димитър Владимиров е председател на Организационната комисия към Велик Приорат България и началник Кабинета на Великия Приор.

Калоян Джамбазов е председател на Комисията за история и традиции.

Командерия – майка

Командерия „Княз Борис І“ е единствената във Великия Приорат, която е дала началото на командериите: „Св. Екатерина“, София; „Св. Антонии  Велики“, Петрич; „Рила“, Дупница.

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.