Командерия 002 “Св. Иван Рилски”

Командерия  „Свети Иван Рилски“ е създадена на 28 юни 2004г., а нейни основатели са Асен Янев-първият рицар тамплиер в България, Ина Вутова-първият Командер на Командерията, Мария Генова и Румен Добрев.  Тогава командерията е под менторството на Великият Приорат на Сърбия. Заедно с другата създадена по това време Командерия „Св. Георги Победоносец“, Командерия „Св.Иван Рилски“ има основна роля за регистрацията, утвърждаването и популяризирането на тамплиерството и Ордена в България. 

Командери на Командерията през първите 13 години от създаването и: Ина Вутова, Румен Добрев, Алфред Шиндлер, Сестра Мария Генова, Иван Иванов, Брат Иван Дочовски, Брат Марио Миланов и настоящият Командер Многоуважаемият Брат Борис  Димитров.

От самото си създаване Командерията развива дарителска и просветителска дейност. През 2005г. членовете на Командерията взимат дейно участие при посрещането и разпределението на помощи, осигурени от наши Братя и Сестри от град Регенсбург, Германия. Тогава е направено и дарение в детска градина за деца без родителски грижи в София. През 2007г. читалище „Никола Вапцаров“ в София е подпомогнато с абонамент за ежедневници. Къщата музей “Димитър Димов“ към Националния музей за литература към Министерство на културата е дарена с компютърна конфигурация и дигитална техника, а детския танцов ансамбъл при читалище „Димитър Димов“ – с парични средства за участие в международен детски фолклорен фестивал в Сицилия.

 Командерията е взела активно участие в дарителска кампания на книги, дарени са дрехи на Дом за деца в неравностойно положение в с. Разлив, хляб в комуна за лечение на наркозависими хора на сдружение „Рето” в с. Войняговци. През 2008г. са дарени 6000 детски енциклопедии на деца в различни градове на страната. През август 2009г. са дарени 20 000 книги, които чрез няколко неправителствени организации, стигнаха до широк кръг читатели.

Командерията взима  дейно участие в издателската дейност на Великия Приорат.

През 2009г. създадохме клуб „Млад Рицар“ в с. Гара Бов, община Своге, който осъществяваше дейност в насока на ценностното израстване на младите му членове.

Проведохме разговори и срещи с кметове на населени места, свързани с рицарството, като с. Кондофрей, Радомирско, с. Кастело, Севлиевско и с. Бов, община Своге за издирване исторически останки от времето на рицарството и развитие културна идентичност в тяхна полза. Почетохме откриването и освещаването на обновения православен храм в с. Кондофрей по покана на кмета на селото.

През септември 2009г. подпогнахме финансово тежко болно дете, нуждаещо се от лечение в чужбина.

Помогнахме на абитуриентка от дома за деца без родителски грижи в с.Разлив за подготовка и явяване на изпити в университети в Благоевград и Велико Търново, подарихме бална рокля и аксесоари за абитуриентския бал.

Октомври 2009г., деца от два класа на столично училище, с наша подкрепа и организация, посетиха църквата в Софийската духовна семинария, където свещеник ги запозна с някои основни положение за организацията на стенописите в православния храм и им разказа какво трябва да е поведението на добрия християнин в храма. По-късно същия месец присъствахме на литургия по случай успението на „СВ. Иван Рилски“ и подарихме книгата „Българи светци“.

С указ 29 от 26.09.2009г. Командерия „Св. Иван Рилски“ бе определена за ментор на Габровска област и в резултат на това, през декември 2012г. с указ на Негово Превъзходителство Великият Приор на Велик Приорат България бе създадена Командерия „Св. Лазар Български“, с която провеждаме съвместно настоящия събор.  

Съградихме  и дарихме на община Своге рицарска чешма „Мацула“ в с. Бов, намираща се на мястото, където рицарите на Сент дьо Бов са направили своя чешма преди повече от 800 години.

На юбилейния пролетен конвент през 2010г. Командерия „Св.Иван Рилски“ бе удостоена с почетното звание „Командерия на 2009 година – първа сред равни“.

 Дарихме икона на „Св. Иван Рилски“ и книга със житието на светеца за параклис „Св. Иван Рилски“, изграден от българската експедиция в Антарктида под ръководството на проф. Пимпирев, на тържествено събитие в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Организирахме посещение в с. Хитрино, след железопътната катастрофа, и предоставихме дрехи и храни за нуждите на бедстващите жители, като в дарението се включиха братя и сестри от други командерии.

През 2016г дарихме на Училището за деца с увреден слух “Проф.  Д-р Дечо Денев”  мултифункционално копирно устройство. През същата година организирахме представяне на художествени и кулинарни произведения на щанд на  изложение за биопродукти на талантливи деца от училището. През 2017 г. дарихме костюми, обувки и аксесоари за петима абитуриенти. През декември месец дарихме художествени материали и хартии за рисуване.

Няколко поредни години правим дарения за възстановяване на църквата  „Св. Рождество Христово”, с. Геша, община Дряново.

Ритуалните събори заемат особено място в дейността на нашата командерия. Всяка година провеждаме най-малко 4 ритуални събора, като освен в гр.София сме осъществявали ритуали в гр. Габрово в зала „Тържествена“ на община Габрово в три поредни години 2010г., 2011г., и 2012г., в Искърското дефиле сред руините на стар христиаски храм до хижа „Тръстеная“ над с.Бов, в комплекса „Геша Вю“ с.Геша, община Дряново, в манастира „Седемте престола“.  С радост участваме в ритуалните събори на Командериите в София и страната, провеждаме съвместни събори с тях.

Членовете на Командерията участват активно във всички мероприятия на Велик Приорат България, като сме били домакини на Национални конвенти, включваме се активно в ежегодния Коледен бал на Рицарите, изнасяме доклади на ежегодния Духовен събор и Научните конференции, предоставяме материали за сп. Тамплиер. Част от темите, по които сме работили, са: „Автентична комуникация“, „Езотеричното познание и ролята му в съвременното общество“, „История и развитие на православното християнство“, „Светите тайнства в православието“, „Значение на автентичното православие за съхраниение и развитиена духовността“.

Активно участваме в организацията и провеждането на различните нива на конкурсите „Рицарят в мен“, като запалихме творческата искра и в частно софийско училище.

Към настоящия момент Командерията е съставена от осемнадесет братя – рицари и сестри – дами, сред нас са и четирима постуланти. Всички ние, с подкрепата на Великия Приорат, се стремим Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим да утвърждава достойното си място в съвременното общество.

Нека Бог ни води по верния път, за да можем да раздаваме светлина и милосърдие в Негова прослава!

 

nnDnn

Съвет на Командерия „Свети Иван Рилски“

10 април 2018г.

 

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.