Командерия 001 „Св. Георги Победоносец“

На Есенния конвент на ВПБ през 2014 г. за Командер на Командерия „Св. Георги Победоносец“ е назначен Милко Шопов, KCTJ, а на ритуален Събор проведен на 26.11.2014 г. е определен и неговия Съвет. Церемониалмайстор става Иван Ганчев, KTJ, а секретар на Командерията Атанас Алексиев, KTJ. Приет е и план за работа, като в основата му стои възстановяването на редовния и регулярен ритуален живот, както и изследователската дейност.

2015 година е особено важна в историята на Командерия „Св. Георги Победоносец“ – 001, защото тя навършва 10 години. Юбилеят е отбелязан подобаващо, като гости на празника са редица Командери от други Командерии, както и приятели от сродни организации.

На 27.01.2015 г. на ритуален Събор е представено библиофилското издание на книгата „Орденът на Храма“, издадено в 50 номерирани бройки от Командерията. Мероприятието протича при голям интерес, защото книгата е изключително рядка и до този момент не е налична в България.

През 2015 г. Командерията провежда още пет ритуални Събора, на които е почетена паметта на Жак Дьо Моле, отбелязан е патронният празник на Командерията Гергьовден, приети са постуланти и са изнесени редица доклади с историческа насоченост. Участва активно в конкурса „Рицарят в мен“, като организира тържество и награждаване на участниците от НУКК, гр. София, както и участва в тържеството за награждаване на победителите в конкурса на 01.06.2015 г. в Министерство на културата. Взима участие и в изграждането на паметника на Кирилицата в Република Монголия – инициатива на Ордена.

Месец септември същата година Командерията провежда и V-та Научна конференция на ВПБ на тема „Богомилството и неговото отражение върху духовния живот в Европа“, която преминава при изключителен интерес и посещаемост, като главната лекция на нея изнася акад. Антон Дончев.

През 2016 г. Командерията продължава да затвърждава своята политика за засилване на ритуалния живот и провежда пет ритуални Събора, на които са приети постуланти, наградени са членове на Командерията, отбелязан е патронният празник Гергьовден, изнесени са пет доклада с историческа и езотерична насоченост.

През месец март 2016 г. Командерията издава сборника, посветен на V-та Научна конференция на ВПБ „Богомилството и неговото отражение върху духовния живот в Европа“ и организира презентация на книгата.

На 09.04.2016 г. Командерията е домакин на поредното издание на VІ-та Научна конференция на ВПБ „Християнските деноминации – минало, настояще и бъдеще“, кято отново се радва на голяма посещаемост и преминава при отлична организация.

И тази година участва активно в конкурса „Рицарят в мен“, като организира тържество и награждаване на участниците от НУКК и 102-ро ОУ, гр. София, както и участва в тържеството за награждаване на регионалния етап на конкурса в „Двореца на децата“.

През месец ноември 2016 г. Командерията е в основата на организацията на изложбата на художника Кеазим Исинов „Отвъд Времето“ в „Галерия 900“.

На 27.12.2016 г. Командерът на Командерията има честта да присъства на срещата с Негово високопреосвещенство Севастийския архиепископ Теодосий от Йерусалимската Патриаршия, провела се в „Клуб 2008“, гр. София.

През 2017 г. Командерия „Св. Георги Победоносец“ провежда четири ритуални събора с изнасяне на доклади, награждавания, прием на постуланти, честване на празници и бележити дати.

Отново Командерията участва в конкурса „Рицарят в мен“, като организира тържество и награждаване на участниците от НУКК, 102-ро ОУ и 54-то ОУ, както и участва в тържеството за награждаване на регионалния етап на конкурса в гр. София.

През месец март 2017 г. Командерията отново издава сборник посветен на Научната конференция на ВПБ – този път темата е „Християнските деноминации – минало, настояще, и бъдеще“ и организира неговата презентация в „Галерия 900“.

На 22.04.2017 г. Командерията организира отново VІІ-та Научна конференция на ВПБ на тема „Религиозните гонения от Античността до наши дни“. На мероприятието лекции изнасят трима академици, един професор, двама доцента, един главен асистент и двама доктори, което за пореден път доказва високото академично ниво на събитието – конференцията вече е емблематична за научния живот в България.

2018 г. започва изключително динамично за Командерия „Св. Георги Победоносец“. Проведени са тържества за награждаване на участниците в „Рицарят в мен“ в 102-ро ОУ и 57 СУ. Издаден е сборника, посветен на VІІ-та Научна конференция на ВПБ „Религиозните гонения от Античността до наши дни“ и е организирана презентацията му в „Галерия 900“. С пълна сила тече и подготовката за VІІІ-та Научна конференция на ВПБ на тема „900 ГОДИНИ ОРДЕН НА РИЦАРИТЕ ТАМПЛИЕРИ“.

 

С дълбокото убеждение, че на този свят остават само децата и свършената работа, нашата Командерия продължава активно да работи в полза на обществото и Ордена. Надяваме се, че както и досега, от Командерия „Св. Георги Победоносец“ няма да разочароваме нашите Братя и Сестри и заедно ще работим както повелява нашият девиз „Не нам Господи, не нам, а на Твоето име дай слава…“

 

nnDnn

Милко Шопов, KCTJ

Командер на Командерия „Св. Георги Победоносец“ – 001

Велик Приорат България

Новини свързани с тази Командерия:

Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация.