Кои сме ние

OSMTH – Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация, чиито цели са да спазва рицарските и благотворителните традиции на древните рицари тамплиери. Членовете на нашия Орден посвещават себе си с енергия и ентусиазъм на опазването на християнските ценности, християнския икуменизъм и братските отношения между хората.

Ние сме съвременен, християнски рицарски Орден, чиито членове са отдадени на:

  • Търсене на единението с божествената доброта в живота, братска любов и уважение към общността ни;
  • Работа за все по-голямо разбирателство между отделните християнски вероизповедания и другите религии по света, помощ на поклонници за посещения на свети места и християнско присъствие в Светите земи;
  • Подкрепа на бедните, болните и несправедливо обвинените; борба срещу потисничеството и защита на свободата на словото;
  • Подкрепа и пропагандиране на благородните идеи на рицарството; поддръжка и запазване на паметниците, архивите и историята на рицарите тамплиери.

Нашите пътеводни светлини са добродетелите на Вярата, Надеждата и Милосърдието, чрез които членовете на нашия Орден се стремят да служат вярно като рицари на Божия Храм. Мотото на Ордена “Non nobis, Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da gloriam” е латински превод на Библия, Псалтир, Псалом, 13-9 – „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава”.

В ерата на демокрацията и светския хуманизъм, нашият Орден се стреми чрез възстановяване на древния рицарски Орден да запази благородната традиция и да съхрани в съвременния свят духовните и общочовешки ценности, присъщи на рицарството.

Оръжието на съвременните тамплиери е словото, а не меча. Ние използваме словото, за да служим на мира, да помагаме на изпадналите в нужда и потиснатите, да подкрепяме нашите сестри и братя от Ордена, да популяризираме образованието и да пропагандираме тези ценности, които са най-доброто от християнската, хуманистичната и рицарската традиция. Но, разбира се, след мъдрите слова идват и добрите ни дела . . . Съдете за нас по делата ни, а не по думите.

“Non nobis, Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da gloriam”
„Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава”