20180519 – В МЕДИИТЕ: (24 часа) Откриха паметна плоча на тамплиерите в Св. Влас

Паметна плоча за 900-та годишнина на Ордена на рицарите тамплиери на Йеросалим бе открита в Св. Влас. Тя е поставена на входа на хотел Парадайс Бийч, където се провежда 26-я Конвент на Велик Приорат България с Инвеститура.

“За първи път в света ще открием възпоменателна плоча, с което ще ознаменуваме 900 години от създаване на ордена. Във втората половина на годината ще бъде открита голяма чешма с еднометрова фигура на рицар в центъра на София”, каза Румен Ралчев. Той съобщи още, че орденът отпуска 8 стипендии за талантливи деца в България, за да могат те да развиват спокойно способностите си. Орденът си партнира с МОН, като целта е децата да научат какво значи рицарска постъпка, да се научат на честност, почтенност, на уважение към жените”, обясни Ралчев.

На 26-я Конвент в Св. Влас присъстват великите приори от Сърбия, Русия, командори от Македония, а участниците са над 200 рицари и дами от Великия Приорат на България.

“Основните приоритети на Ордена на тамплиерите не са се променили за тези 900 години. Това са на първо място разширяване на диалога между християнските църкви, изграждане на мостове към други изповедания за намаляване на напрежението – с арабските държави, подпомагане на християните в беда, каза още Румен Ралчев. Според него в съвременното общество разширените контакти между различни религии е приоритет.

“През изминалите години ние помагаме на българската православна църква – изографисвахме църкви, построихме три нови в Стара Загора, Габрово и Смолян, няма храм, в който да не сме оставили поне по една-две златни икони. Дарили сме общо над 3 млн. лева, а нямаме нито едно благодарствено писмо от Българската православна църква. Защо една мутра може да си освети тоалетната или кравефермата, а когато ние поискаме на нашите ритуали да присъства свещеник, това да е проблем”, коментира още Румен Ралчев.

Още от: https://www.24chasa.bg/novini/article/6871314